totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Què és el SPAM?


El SPAM, o correu escombraries, és un plaga que envaeix els nostres servidors bústies, col·lapsa l'ample de banda de les nostres connexions Internet, redueix la productivitat i en alguns casos pot arribar a ser ofensiu per al receptor.

Spam. Una paraula habitual en el vocabulari dels internautes. Per què? Perquè és gairebé impossible trobar un internauta que no hagi hagut de sofrir el Spam.

Al principi són només uns missatges curiosos, però aviat netejar la bústia es converteix en una forma habitual de començar el dia... amb la conseqüent pèrdua de temps, productivitat i bon humor.

En general, l'internauta es resigna: "almenys no és un virus, no em pot fer mal".

Però, és això cert? Què és el spam? Com podem eliminar-lo?

Entenem per Spam tot aquell correu electrònic no sol·licitat que, generalment, realitza una funció de promoció comercial.

Els missatges spam que rebem en el nostre correu electrònic no són virus. A pesar de l'abundants i molests que puguin arribar a ser, la seva única funció és la promoció comercial o informativa. Però en aquesta funció, aquests missatges envaeixen les nostres bústies, col·lapsen l'ample de banda de les nostres connexions a Internet, afecten el nostre ritme de treball i, també (per què negar-ho) ataquen el nostre estat d'ànim, ofenent pel seu contingut o irritant per la seva presència. Per tant: sí, el spam fa mal.

El nostre e-mail pot haver arribat als distribuïdors de spam per distintes vies:

  • per e-mails reexpedits a múltiples persones i les adreces de les quals no estan en còpia oculta.
  • per haver respost “donar de baixa” a un d'aquests spam perquè eliminés la nostra adreça de la seva llista (és una treta per a saber que l'adreça realment és vàlida i així enviar més spam)
  • des d'una sessió de xat (conversa simultània). 
  • ...

Actualment existeixen standards i protocols tecnològics pensats per a l'eliminació del spam, que col·loquen als spamers en llistes negres, facilitant així el bloqueig dels seus moviments.

Però el principal problema per a l'eradicació del spam no és tant un impediment tecnològic com la desídia d'alguns grans proveïdors Internet que no fan res per sortir d'aquestes llistes negres. Això és realment greu, ja que algunes d'aquestes llistes consideren spamers tant als individus que envien el spam com als proveïdors que allotgen spamers i no fan res per impedir el seu mal ús d'Internet.

Això significa que si aquest proveïdor es troba en una d'aquestes llistes anti-spam, tots els seus usuaris (milions d'innocents internautes que únicament desitgen enviar un correu legítim a un amic, a un client, a un proveïdor...) seran marcats com spamers, impedint la seva correcta comunicació i fent mal a la imatge de la seva empresa en alguns casos. Per això és important exigir als nostres proveïdors Internet (sí, aquells que allotgen els nostres dominis o que ens ofereixen un compte e-mail encara que sigui de forma gratuïta) que no estiguin en les llistes negres i que facin el possible per eradicar el spam.

En els últims mesos Iwith.org ha treballat intensament per a reforçar els seus sistemes de bloqueig spam per a protegir encara més els seus usuaris Ab·core.


21/07/2005
Laia Duran
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss