totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Les TIC: una gran oportunitat per a les organitzacions no lucratives


Encara no superes la bretxa digital en la teva organització?. Doncs en el següent article recalcaquem novament la importància que tenen les TIC's per al Tercer Sector.

No hi ha dubte que les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) han transformat la societat actual així com la manera de gestionar qualsevol tipus d'organització, sigui pública, empresarial o sense ànim de lucre. Les TIC permeten no només adquirir i compartir informació a temps real sinó que també han trencat les barreres de la comunicació facilitant l'accés a qualsevol zona geogràfica, la qual cosa ens fa molt més eficaces i eficients a l'hora de comunicar-se o comunicar i, en definitiva, gestionar.

Per a les entitats no lucratives que per la seva idiosincràsia naveguen en les aigües de l'escassesa de recursos, les TIC representen una enorme oportunitat. D'una banda, aquestes permeten ser més eficients a l'hora de gestionar els recursos disponibles, cosa clau doncs cada vegada més se'ls exigeix una major transparència en la gestió dels recursos que la societat els confia. D'altra banda, les TIC serveixen per a atreure nous recursos potenciant el treball de comunicació amb les persones i institucions compromeses amb l'organització o amb aquelles potencialment interessades en prestar-li el seu suport.

És necessari recalcar que l'ús de les TIC a les ONL no ha de reduir-se a la web i el correu electrònic, cal pensar en noves eines d'oficina virtual, i el repte és bàsicament una qüestió de formació. Per exemple, iwith.org organitza cursos on-line fàcils de seguir sobre la gestió de les actes de les reunions, la gestió de projectes o la gestió del voluntariat, que impliquen anar un pas més enllà en solucions ajustades a les ONLs de fàcil maneig, però per a les quals es requereix una petita capacitació.

Segons l'estudi spacexchange sobre Estratègia de Captació de Recursos elaborat per la consultora SIGMA Serveis Professionals per a Associacions i el Centre d'Investigació IRCO del IESE Business School, les organitzacions no lucratives se serveixen habitualment de les TIC. El 72% d'elles utilitzen el correu electrònic i disposen d'una pàgina web, encara que molt poques disposen de continguts dinàmics que serveixin per a interactuar amb els seus distints stakeholders (socis, donants, empleats, voluntaris, mitjans de comunicació, institucions, etc). Encara que aquest estudi assenyala que el 67% de les ONLs posseïx una base de dades informatitzada, la gran majoria (un 70%) la fa servir sobretot per a la gestió administrativa o per a enviar informació als membres de l'organització. En menor mesura, les organitzacions utilitzen les TIC per a realitzar campanyes de captació de recursos o recollir informació rellevant que pugui permetre personalitzar la comunicació i fidelitzar els seus usuaris, socis, donants, voluntaris, etc.

A diferència de les empreses, és poc o gens habitual l'ús de les TIC per a compartir el coneixement amb altres organitzacions, nacionals o internacionals, o per a treballar en xarxa. Les organitzacions no lucratives haurien de potenciar més l'ús de les TIC com eina que potencie la innovació dintre de l'organització (a través de la gestió del coneixement dels seus empleats, voluntaris, socis, donants, etc.), que ajudi a conèixer i segmentar als diferents col•laboradors, que promogui el treball en xarxa per a compartir recursos escassos i, finalment, que projecti una correcta i convincent imatge de l'organització. En aquest sentit, és important subratllar que avui dia estar present i de forma activa en Internet, al qual és assequible accedir si es posseïxen els coneixements bàsics, és clau perquè la ONL es relacioni amb les seves distints stakeholders, millorant per tant en eficiència i posicionant-se per a atreure nous recursos a la seva causa.

Juan Pablo Garrido
SIGMA Serveis Professionals per a Associacions

L'article es basa en les conclusions obtingudes del 1er estudi spacexchange sobre Estratègia per a la Captació de Recursos en les ONLs, elaborat per IESE-IRCO i SIGMA i presentat el passat mes de maig durant una trobada del sector en el campus del IESE a Madrid. Els participants en la jornada van discutir àmpliament sobre el panorama actual del finançament de les ONLs a Espanya. Aquesta va ser qualificada de exitosa i els organitzadors estan pensant en una segona trobada en el campus del IESE de Barcelona en el 2008 amb motiu del 50 aniversari de l'escola de negocis.


Per a més informació sobre cursos d'eines TIC, pot visitar: http://www.iwith.org/events/

Tags: TIC , ONL , 3er sector


Informació relacionada:

Abans de anar-te'n de Vacances, inscriu-te en els Cursos d' e-learning de Iwith.org

Proper Inici 1 de setembre: Curs d'Organització i Gestió de Reunions
Els cursos Iwith.org són subvencionats per la Generalitat de Catalunya i estan disponibles per només un 10% del preu real per a les organitzacions sense ànim de lucre. A més, hi ha 10 beques per als primers inscrits.

Què estàs esperant? Apunta't!

Saber- ne més...

Més, sobre...: TIC , ONL , 3er sector
Traducció feta per Ester Micó Olcina
el 01/08/2007
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss