totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Segons Nacions Unides, falta molt per eliminar la divisòria digital


L'informe sobre l'Estat de l'Economia de la informació 2007-2008 presentat per l'ONU conclou que els països en desenvolupament segueixen estant molt per darrere dels països desenvolupats quant a l'adopció de les TIC i el seu ús en les empreses.

La telefonia mòbil és la TIC (Tecnologia de la Informació i la Comunicació) més estesa en el món en desenvolupament. El nombre d'abonats en aquests països gairebé s'ha triplicat en els últims cinc anys i en l'actualitat representen el 58% dels abonats a la telefonia mòbil en tot el món.

Això és un dels corol·laris de "l'Informe sobre l'economia de la informació 2007-2008" que va lliurar la Conferència de Nacions Unides sobre el Comerç i el Desenvolupament (UNCTAD). El notable augment de l'ús dels cel·lulars podria actuar com un "pont digital", que ajudaria a molts països a reduir la bretxa de conectividad. En Àfrica, on l'augment del nombre d'abonats i de la penetració de la telefonia mòbil ha estat major, aquesta tecnologia pot millorar la situació econòmica de la població en el seu conjunt.

Els equips portàtils són la principal eina de comunicació de molts petits empresaris. El telèfon mòbil és la TIC més utilitzada per a la comunicació amb els clients i per a fer comandes als proveïdors. Amb només un aparell, una persona pot iniciar un negoci i millorar les seves perspectives.

Així mateix, el comerç mòbil (transacció mitjançant aparells mòbils sense fil) de productes digitals està arrencant en la majoria dels països en desenvolupament i es preveu que anirà en augment.

Desconnexió a Internet

Altre paràgraf de l'informe tracta sobre el creixent ús de la xarxa de computadores, tant en nombre d'usuaris com en penetració. Les economies desenvolupades encara alberguen a la majoria dels usuaris i les que presenten índexs de penetració més alts, però les altres economies estan recuperant terrè lentament.

En 2002, l'accés a Internet en els països desenvolupats era deu vegades major que en els països pobres. En 2006 la diferència va disminuir a "només" sis vegades.
En els últims anys, el nombre d'abonats a la banda ampla ha crescut ràpidament en tot el món. No obstant això aquest increment no ha estat parell: si comparem els nombres amb els de 2002, els països desenvolupats van augmentar la bretxa amb els països en desenvolupament.

Com sorgir

"Si els països en desenvolupament volen millorar la seva competitivitat en els mercats globalitzats, han de ser capaços de dominar la innovació i el coneixement a través de les noves eines que oferix Internet i la tecnologia de la informació", va explicar Ángel González, expert de la UNCTAD en transaccions electròniques.

González va assenyalar que és necessari adoptar diverses polítiques per a optimitzar la transferència tecnològica a països més endarrerits: augmentar la flexibilitat en els drets de propietat intel·lectual; emprar sistemes d'accés lliure (perquè el coneixement sigui utilitzat lliurement); generar acords internacionals d'associació per a generar i compartir informació; i donar suport globalment a la innovació en països menys avançats.

Font: Reuters

Notícies Relacionades:

Iwith.org obre la convocatòria als seus cursos per al 2008 amb beques del 100% per a ONL
Més, sobre...: tic; ONU , divisòria digital , ong
Traducció feta per Isabel Buades
el 14/02/2008
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss