totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Certamen Literari Iwith.org: La tecnologia trenca barreres


Aquesta és la conclusió que hem tret de la versió 2009 del nostre Certamen Literari. Entre els autors hi ha una noia de Tarragona que pateix una distròfia muscular i que ha treballat durament per a presentar el seu relat, que ha escrit de manera íntegra mitjançant la Xarxa Òmnia.

Hi ha qui pensa que l'Internet és quelcom impersonal, però cadascun dels 43 relats que van arribar al nostre Certamen Iwith.org amaga una història. Ens agradaria destacar el cas d'un d'aquests relats, l'autora del qual, "una noia jove de cabells i ulls castanys, amb una gran simpatia i un cor més gran encara", pateix una distròfia muscular.
 
Com que la seva mobilitat és molt limitada es desplaça en cadira de rodes, però la seva mobilitat neuronal sempre va a 100 per hora. No només ha presentat un relat sensible, sinó que li agrada la ràdio i el dijous col·labora com a voluntària en un programa de Ràdio Sant Pere i Sant Pau (Tarragona), sota el nom de "La Jutge", on comenta aspectes generals de la ciutat, dels centres de salut i de la societat en general. 
Es connecta a Internet a través d'Òmnia, els telecentres creats per la Generalitat fa 10 anys com a mesura de prevenció contra l'exclusió social. En general, les actuacions dels centres Òmnia van dirigides a la formació sobre les tecnologies i el seu ús comunitari i la integració social i laboral. Totes les activitats són gratuïtes i s'hi conjuguen tant l'aspecte tècnic com el social. Cada Punt Òmnia és diferent i el tècnic que hi treballa prepara la programació sempre en funció de la demanda i les necessitats de la població.
La Concepción Ortuño és la tècnica encarregada del Punt Òmnia al que assisteix  la nostra amiga autora i li vam fer l'entrevista que teniu a continuació.

Com és l'Òmnia que dirigeixes i com va néixer?


Com a treballadora social que sóc, sempre hi veig la part més social del que és, no un telecentre, sinó un punt de trobada i identitat de les persones que hi venen, que, a més de formació, comparteixen moltes altres realitats.

Hi ha classes per gent gran (l'Adolfo, per exemple, ja té 84 anys), per als més petits, pels joves, per col·lectius de dones, d'inmigrants o persones amb necessitats especials.

Al ser treballadora social, la primera persona que ens va arribar, després d'un accident, tenia les espatlles trencades i tota una sèrie de problemes que dificultaven la seva vida normal. Al principi vam fer una classe d'una hora els dimecres per aprendre a fer servir l'ordinador i perquè sortís de casa, (l'objectiu principal). Va ser tot un èxit i la família ens va felicitar perquè els dimecres aquesta persona s'aixecava amb ganes i començava el dia amb motivació perquè feia una activitat: ara s'ha comprat un ordinador i vol posar-s'hi l'Internet.
 
Després va arribar una Fundació amb un usuari de salut mental i el vam integrar. Més tard va arribar la nostra autora, acompanyada per un bibliotecari. Sobretot volia aprendre, entrar a l'Internet i treballar amb l'ordinador perquè a casa seva no hi tenia connexió. De seguida li vaig oferir que vingués dimecres, però com que aquella setmana va ploure, no va poder sortir de casa i no hi va tornar fins al cap de dues setmanes. 
 
Fa poc, no se sap ben bé com, va arribar la mare d'un dels nostres usuaris, que pateix un trastorn mental, i ja en vam ser 5 els dimecres. Un avi de 74 anys, que també ve els dilluns, va venir un dimecres i em va demanar si podia practicar amb el teclat. Llavors s'em va acudir que l'espai podria convertir-se en una Aula Oberta. Des que, més endavant, una noia que necessitava amb urgència un ordinador per fer un currículum em va demanar si podia utilizar les nostres dependències perquè la biblioteca estava tancada, la nostra classe, els dimecres de 9,30 a 12 del matí, és el lloc més diversificat i especial del món.

Com vau saber del Certamen Iwith.org i com es va realitzar el procés d'escriptura?


Tot buscant coses que l'autora pogués realitzar, s'em va acudir que podia fer el que jo mateixa havia fet l'any passat: preparar una obra literària i presentar-la al Certamen Literari del Dia de la Dona del 8 de març (de l'Ajuntament de Tarragona). Malauradament, disponíem de poc temps i no va poder acabar l'obra, de manera que no va presentar-la. Però, insatisfeta i caparruda com sempre, i sobretot desitjant fer de l'escriptura una forma de manifestació que no té barreres, va continuar buscant concursos i certamens dia rere dia.

Com que jo estic subscrita al Canal Solidari, un dia va aparèixer Iwith.org i aquesta possibilitat. Li ho vaig comunicar i la vaig apressar perquè acabés l'obra i l'enviés. És important remarcar que la nostra aula no disposa de material ni mobiliari adaptat: les taules són pupitres bastant antics amb fustes que impedeixen de posar-hi la cadira de rodes perquè l'altura és excessiva i no hi ha espai suficient per un teclat normal. Cada tecla que toca la nostra escriptora és un miracle i, malgrat tot, tota l'obra ha estat realitzada per ella, amb excepció del repàs ortogràfic, que vaig fer jo. La foto, per evitar problemes de llicències, etc., la va fer la seva mare i jo em vaig encarregar d'enviar-ho tot a Iwith.org un diumenge a la tarda des de casa meva.

Què penses de la iniciativa d'Iwith.org?

Ens sembla un esdeveniment genial i molt especial. El vostre ideal és el nostre: apropar les noves tecnologies a tothom perquè no siguin només una eina sinó una forma de cohesió, integració i comunicació entre totes les persones, sense fer distinció per motiu de raça, idioma, religió, cultura o discapacitats.

Des de l'Òmnia de Torreforta (Tarragona) us felicitem per aquesta gran iniciativa i per tot el que està generant. Estem contents per la nostra beneficiària i seria molt bonic que això servís com exemple per a d'altres persones, per a ajudar-les amb el seu desenvolupament personal. Sembla un simple Certamen, però des del moment en què es crea la idea de l'obra fins al moment en què es posa a la xarxa, s'està concursant i s'està esperant una resolució. Tot un camí, l'objectiu del qual no és guanyar, sinó gaudir del propi camí.

Òmnia està situat al Centre Cívic de Torreforta (Tarragona). Plaça Tarragonès, s/n 43006 Torreforta Tarragona. Tel. 977 550229Més, sobre...: ong , internet , concurs , llibres , iwith.org , 2009 , exemples
Traducció feta per Rita Soler Colin
el 27/04/2009
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss