totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Ceramistes per la Pau, una via fàcil i econòmica per potabilitzar l’aigua


L’aigua és fonamental per la vida. Però ha de trobar-se en bones condicions per evitar que transmeti malalties. De fet, en els Objectius del Mil·leni, aprovats al 2000, es marca com un dels reptes a aconseguir, al 2015 “reduir a la meitat el percentatge de persones que no tenen accés a l’aigua potable”. Afortunadament, existeix una ONG nord-americana "Ceramistes per la Pau" que ha trobat una via fàcil d’aconseguir-ho: “El Filtrón”, un instrument que tracta el líquid element fins a la seva potabilització, un sistema que serveix per filtrar l’aigua contaminada, de molt baix cost i que es fabrica amb unes tecnologies molt senzilles.

 


“El Filtrón” és una espècie de test de fang. L’argila està barrejada amb serradures que, després d’introduir-se al forn, es crema i deixa porus. Aquests orificis són per on, posteriorment, passa l’aigua. Una vegada el filtre s’ha cuit, es deixa assecar i se li dona un bany de plata coloïdal, un element que els "Ceramistes Per la Pau" aconsegueixen en part en uns laboratoris de Saragossa a preu de cost. Aquest metall té propietats bactericides, aconseguint eliminar els microbis. L’aparell filtra l’aigua eliminant la seva terbolesa i, gràcies a la plata, la desinfecta al desactivar les bactèries que puguin colar-se pels seus microporus. La capacitat de treball òptima és la depuració de dos litres per hora.


La ONG va començar fabricant les ceràmiques o filtrón a Nicaragua, des d’on han expandit el seu coneixement a tot el món. Ceramistes Per La Pau contacta amb altres organitzacions com Creu Roja, Metges del Món o Intermón Oxfam per a que els hi proporcionin els desplaçaments, i així poder ensenyar als terrissaires locals a realitzar “El Filtrón” i a instal·lar la fàbrica. A l’actualitat, hi ha 25 indústries d‘aquest tipus en tot el món, que proveeixen cada una d’elles a unes 7.000 famílies.

En cada un dels països on les han adoptat, els ceramistes recorren a elements existents al seu entorn, com l’argila. La mà d’obra sol ser barata, i els elements de més difícil accés, com la plata coloïdal, les aconsegueixen a preu de cost, per tant, l’import final del potabilitzador és molt assequible. En total, set dòlars per un filtre amb una vida útil que es troba entre un any i any i mig. A Saragossa, un dels proveïdors de plata coloïdal son els laboratoris Argenol.

En qualsevol cas, s’ha de tenir cura amb el maneig de l’aparell, ja que, al estar fabricat amb una ceràmica porosa, la seva fragilitat és major. A més, s’ha de mantenir una neteja periòdica del instrument. De totes maneres –i a pesar d’estar compost a base d’argila- no corre el risc de fer-se malbé pel contacte amb l’aigua.

Aquest procés de depuració tampoc provoca efectes adversos a la naturalesa. S’ha fet un estudi mediambiental a Estats Units i s’ha vist que no genera contaminació ni residus, mentre que la variació climàtica que es produeix “no té implicació a llarg termini”.


 


Traducció feta per Bea Laszlo
el 09/09/2009
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss