totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Qui és ara un pirata?


Des de fa unes setmanes ha estat gairebé impossible veure la televisió sense adonar-nos de “la victòria espanyola” contra els malvats pirates somalis.

Però, us heu preguntat alguna vegada qui són realment els pirates somalis:

Membres d’una banda armada?

Pescadors que protegeixen les seves aigües?

Potser un punt entremig?


Des de l’ any 1991, data en què qualsevol forma de govern més o menys formal fou derrotat, les aigües d’aquest país africà s’han omplert de grups de pesca furtiva de tot el món que aprofiten la manca de vigilància i control.

Aquests vaixells, - com ens confirma el sempre ben informat  Corresponsal de pau - anualment generen un guanys que volten els 450 milions de dòlars en peix i marisc capturats en aigües somalis. Ho fan sense declarar ni respectar cap normativa legal o comercial. Això deixant de banda que usen també els seus mars com a abocadors de substàncies tòxiques i perilloses.

Aquest cas és un dels punts més foscos de la política comercial internacional i posa en evidència la perillosa combinació entre el periodisme, el negoci i el comerç.
Així que la pregunta qui són els vertaders pirates sembla ara més vàlida que mai.

La pròxima Jornada Comerç just: per unas polítiques comercials justes, que es celebrarà a Madrid a finals d’aquest mes, sembla una bona oportunitat per a compartir i escoltar diverses perspectives i opinions sobre el tema.

“Moltes de les causes de l’ actual crisi, així com la situació en què viuen o malviuen milions de persones en el nostre planeta, s’ expliquen amb les relacions comercials”, assenyalen els organitzadors de l’anomenat esdeveniment.

Els convidats, entre ells Mohammed Mongy de l’ Oficina de Incidència de Cooperation for Fair Trade a Àfrica (COFTA) i José Luis Pardo, Sots-director general de Asuntos Generales del Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación de la Unió Europea, ens “acostaran a les repercussions socials, econòmiques i polítiques que tenen els acords comercials de les grans potències amb les regions d’ Àfrica i Centre Amèrica.

L’ organitzadora de l’ esdeveniment, la  Coordinadora Estatal de Comerç Just, com el Corresponsal de Pau, pparticipen en el programa Ab•core de Iwith.org. Avui us convidem a participar activament en l’ esdeveniment i així donar un missatge clar:

La comunitat internacional ha d’ articular una estratègia integral per frenar el saqueig i violacions de la integritat territorial dels països menys privilegiats.

Traducció feta per Noemi Borras
el 26/11/2009
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss