totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Entrevista amb Ferran Bolós, guanyador del premi postal Iwith.org 2009 del concurs de postals de Nadal


Ferran Bolós és el guanyador del premi postal Iwith.org 2009. Coneix bé les accions d’Iwith.org perquè treballa amb un dels nostres beneficiaris, l’ONG VOLS, com a tècnic de comunicació.
Va demanar una excedència i actualment viu a Tànger (el Marroc).

Ferran, com vas saber del nostre concurs?
―La nostra entitat és usuària dels serveis d’Iwith.org des de fa un parell d’anys. Des que vam conèixer Iwith.org i vam sol•licitar-ne ajuda, que coneixem també el concurs. És el tercer any que he presentat un disseny al concurs en nom de VOLS.

Explica’ns la teva trajectòria professional i el teu objectiu a l’hora de participar de la nostra iniciativa.
―En els darrers dos anys i mig he estat treballant a VOLS com el primer tècnic de comunicació en la història de la nostra associació, tot desenvolupant la imatge corporativa de l’entitat i realitzant les diverses tasques de comunicació, externa (continguts web, cartells publicitaris, fires i mostres, etc.) i interna (butlletí trimestral, ajuda a les diferents delegacions en temes de comunicació, microllocs web d’aquestes delegacions, etc.). Anteriorment havia treballat en una empresa d’arts gràfiques i, sobretot, en diferents centres d’educació social a Mataró, Barcelona i Sant Vicenç dels Horts.
M’he format (“formalment”) en l’àmbit audiovisual i, (“no formalment”) en l’àmbit educatiu, en què també he estat professor de cursos de monitors/es i directors/es de lleure, en assignatures relacionades amb el plantejament educatiu, l’àmbit de la natura (excursionisme educatiu) i la comunicació en els centres de lleure. Des que m’estic a VOLS, primerament com a voluntari i després com a tècnic, he descobert la situació del món més enllà de les nostres fronteres. És per això que, l’any passat, vaig realitzar un postgrau en estudis africans.
L’objectiu més important, el de la nostra organització: fer conèixer les realitats d’injustícia del nostre món en les relacions nord-sud, en especial en l’àmbit educatiu: accés a l’educació, paritat nens-nenes, realitat dels nois/es del carrer, etc. I un segon objectiu, també significatiu, de poder fer conèixer el nom i la tasca que realitza VOLS en diversos països d’Àfrica i d’Amèrica Llatina.

Què vas voler expressar amb el teu disseny?
―M’agrada molt llegir i compilar cites de llibres, internet... Fou així, cercant a internet, com vaig trobar la cita que dóna sentit a la postal: «Tan de bo poguéssim guardar l’esperit del Nadal en gerros i obrir-ne un cada mes de l’any». Per a mi, és un reflex de la realitat actual de la nostra societat, en què sembla que tan sols ens recordem dels més petits, d’aquells qui més ens necessiten i menys tenen (materialment parlant) durant aquestes dates en què la gent obre els cors i fa veure que són solidaris per un dia (Nadal).
Tan de bo aquest esperit, aquesta bona manera de fer, fos real tots els mesos i tots els dies de l’any, per poder fer, plegats, del món, un lloc millor per a tothom, de manera especial per a aquells que més pateixen, generalment nens /nenes i joves. La nostra associació, després de vàries propostes, va optar per una altra postal de felicitació de Nadal, però jo vaig voler presentar-ne aquesta al concurs, perquè em va semblar molt significativa de la nostra tasca i del sentit de la solidaritat i de la cooperació en el desenvolupament. I sembla que va agradar!

Quina opinió en tens, de l’iniciativa d’Iwith.org?
―Personalment, tinc una afinitat especial amb Iwith.org i amb les propostes que fa, perquè crec que l’àmbit comunicatiu és un aspecte a desenvolupar en la majoria d’organitzacions petites i mitjanes; i un aspecte molt important a la nostra societat de la imatge, per presentar-nos-hi, de manera actual i atractiva, així com senzilla i transparent.
En aquest aspecte Iwith.org treballa per ajudar a aconseguir aquestes finalitats i, totes les iniciatives que pren són increïbles. El concurs en si és una manera senzilla de fer conèixer moltes organitzacions i, alhora, que cadascuna d’elles pugui expressar el seu missatge en una imatge o frase senzilla.

Col•labores activament amb l’ONG VOLS. Pots explicar-hi el teu paper?
―Vaig començar com a voluntari en l’àmbit d’acompanyament i formació de voluntaris/es que realitzen una experiència en països del sud durant els mesos d’estiu i, després, pel meu perfil, em van proposar de començar a treballar l’aspecte comunicatiu de l’organització. Més tard, vaig passar a ser-ne tècnic contractat per als àmbits de comunicació, sensibilització i gestió del voluntariat internacional.
VOLS és una ONG per al desenvolupament que treballa en favor dels nens/es i joves de països com ara Costa d’Ivori, Benin, Togo, Guinea, Etiòpia, Burkina-Faso, el Camerun, Madagascar, Perú, Mèxic o Paraguai des de fa 17 anys, especialment en l’àmbit educatiu formal (escoles, instituts, formació de professorat) i no formal (lleure, cases d’acollida per a estudiants sense recursos, centres per a nois/es del carrer, biblioteques...). En alguns casos també es treballa per portar el llum o l’aigua a comunitats d’aquests països, així com l’aspecte de la promoció de la dona i l’accés a serveis sanitaris bàsics. Al nostre país, VOLS es dedica a la promoció i preparació de voluntariat per enviar-lo a aquests països i a realitzar activitats i campanyes d’educació per al desenvolupament.
Personalment, la meva experiència associativa va néixer en diversos centres d’esplai en què vaig ser monitor, a més de responsable d’un d’ells i, durant dos anys, president de la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya, amb què encara col•laboro (ara impossible per la distància...fins el meu retorn). També vaig ser present en el procés de creació d’una entitat que agrupava diferents associacions i serveis d’un barri de Barcelona, de la qual vaig ser president fundador.

Què fas al Marroc? Et dediques a algun projecte de voluntariat?
―Actualment visc durant vuit mesos al Marroc, a la ciutat de Tànger, on em dedico exclusivament al voluntariat. Aquí treballo en un Centre de Dia on els nois i noies s’estan fora de l’horari escolar (aquí la situació escolar és una mica diferent a la del meu país d’origen, perquè hi ha molts nens/es i a l’escola es fan torns), on també dinen i berenen, es dutxen, fan els deures i tenen classes de reforç, així com tallers i activitats lúdiques i esportives, campaments i similars. També se’ls assisteix en l’àmbit dental i sanitari. Col•laboro amb les Missioneres de la Caritat (de Teresa de Calcuta) un dia a la setmana que ofereixen servei de dutxa i menjar calent a nois del carrer de la ciutat i, puntualment, algunes activitats o tallers a l’associació Ningún Niño Sin Techo, que acull un grup d’aquests nois que han viscut al carrer.

―Sort en el teu projecte al Marroc i fins aviat!

Més, sobre...: concurs , iwith , postal
02/02/2010
Margot Berg
Traducció feta per Jessica Valverde Acebes
el 08/02/2010
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss