totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Un Premi Nobel per a Internet (i per a Tots i Cadascun de Nosaltres)


L'eina que permet veure videos de bonics gatets en YouTube, crear una xarxa social i llegir les notícies i el correu electrònic, està rebent actualment bastant publicitat, perquè té una nova funció: ser un instrument de pau. La nominació d'Internet al Premi Nobel de la Pau en 2010 està rebent un suport a nivell mundial. A continuació, els ofereixo més detalls.

     Internet, la xarxa d'ordinadors i interfície social internacional sense parangó, es pot utilitzar com instrument de pau i de “construcció massiva”, segons la revista Wired. Tots i cadascun de nosaltres som responsables de fer d'Internet el que és avui; a tots ens ha donat l'oportunitat d'utilitzar-la per a promocionar el bon enteniment a nivell global. La revista Wired Itàlia ha creat una campanya a favor de la nominació d'Internet per al Premi Nobel de la Pau de 2010, denominada Internet for Peace,  (Internet per a la Pau), que és un lloc Web on els usuaris poden registrar-se i oferir el seu suport. Entre els partidaris d'aquesta nominació que es troben en tot el món i que tenen una enorme presència en la societat, tenim a Sony Ericsson, a Current TV, al dissenyador de moda Giorgio Armani i a la guanyadora del Premi Nobel de la Pau en 2003, Shirin Ebadi. El manifest d'Internet for Peace exposa que la xarxa promou els principis d'obertura, debat i acceptació. Segons els seguidors de la nominació, aquestes característiques proporcionen el context adequat perquè floreixi la democràcia, perquè es rebutgi la violència i per a inculcar en els altres la conservació de la pau.


    

Què ens diria de la nostra societat el fet de concedir el Premi Nobel de la Pau a un ens virtual i intangible? Com membre de la Generació Y i com persona que ha estat envoltada d'ordinadors des de la infància, no em puc imaginar un món sense Internet i sense ordinadors. No obstant això, dóna la sensació que concedir el Premi Nobel de la Pau a Internet podria restar prestigi a aquesta cerimònia. Segons el testament d'Alfred Nobel, el Premi ha de ser concedit a la persona que “hagi fet el màxim esforç per a assolir que existeixi fraternitat entre les nacions, que s'arribi a l'abolició o a la reducció dels exèrcits existents i que es mantinguin i es promoguin les conferències de pau”. Internet no és una persona, és una xarxa d'informació; i el fet de tractar-la com a un ésser humà no sembla massa convincent.

Actualment, estic fent pràctiques en Iwith.org, una organització l’objectiu de la qual és promoure el desenvolupament econòmic i social assolint reduir la bretxa tecnològica entre països. Aquesta empresa no podria existir sense Internet. D'altra banda, els seus projectes coincideixen amb les metes d'Internet for Peace. Internet fa possible que Iwith.org assisteixi a les seves ONG beneficiàries en la seva labor de proporcionar ajuda en tot el món, per exemple, en països d'Amèrica Llatina i d'Àfrica. La Web s'ha convertit, tant en una xarxa, com en un mitjà de comunicació. Ha servit de plataforma per a l'assoliment de moltes metes que, d'una altra manera, mai s’haurien aconseguit fa deu anys. Dit això, senc admiració per Internet per la quantitat d'eines que proporciona a la societat, des de mecanismes de creació de xarxes socials al desenvolupament social. No obstant això, crec que hauria de reservar-se el Premi Nobel de la Pau a persones físiques i treballadores que estan presents en tot el món, assolint que la realitat canviï, com per exemple, les ONG i les persones que lluiten en solitari. Si al final Internet és nominada al Premi Nobel de la Pau en 2010, quina serà la nominació per part de la societat en la pròxima dècada?

Més, sobre...: internet , nobel , pau
Traducció feta per Isabel Buades
el 22/02/2010
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss