totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Artemisia annua, una arma natural contra el paludisme al CamerunEl paludisme mor un nen cada 30 segons. Uns grams d’Artemisia podrien salvar-lo en 5 dies...IWith.org ofereix suport a una de les promeses més grans contra el paludisme al Camerun i crida l’atenció sobre l’impacte terrible d’aquesta malaltia i, sobretot, ofereix suport a les iniciatives actuals que lluiten contra aquesta plaga i que necessiten també del nostre suport.


Amb xifres d’1,5 a 2,4 milions de morts per any, dels quals la meitat són menors de 5 anys, el paludisme és una de les malalties amb més mortaldat. El paludisme mor un nen cada 30 segons, la qual cosa significa prop de 3000 nens al dia. Més d’un milió de persones moren de paludisme a l’any, sobretot nens menors de 5 anys. El paludisme impedeix que els nens puguin anar a escola i significa un obstacle per al propi desenvolupament social. Nombrosos nens víctimes d’un episodi greu de paludisme pateixen de seqüeles físiques i mentals. El paludisme és una de les causes principals de la pobresa. La prevenció d’aquesta malaltia és un aspecte important de la lluita contra la pobresa i el desenvolupament econòmic. (www.artemisia-annua.org).

A continuació trobareu una conversa amb Luako Bolangongo Sebastien, el promotor del projecte Artemisia Annua, una esperança contra el paludisme i fundador de l’Associació de lluita contra el paludisme al Camerun, que duu a terme avui dia totes les operacions que fan referència a la posada en marxa i la continuació de la producció, la recol·lecció de fons.

ALUCOP, associació de lluita contra el paludisme al Camerun és una organització de fins no lucratius i apolítica creada el 20 de juny de 2008 al Camerun, que té seu social a Monatélé al Departament de La-Lékié, Région du Centre. Els esforços de l’Associació es dirigeixen a través d’un programa que pretén reduir el paludisme mitjançant un mètode miraculós, per poder salvar la vida de milers de milions de persones amb la producció d’Artemisia annua. Per començar, quines són les premisses que han acompanyat la creació de la vostra organització al Camerun? Com es presenta la situació des del punt de vista sanitari a la regió?

Som cridats a reflexionar sobre aquesta gran plaga que provoca més mortaldat que la sida, tot sabent que les víctimes del paludisme no canvien des de fa temps. També hem de fer-nos les preguntes necessàries per saber per què hi ha tantes morts a causa d’aquesta malaltia a l’Àfrica i més exactament al Camerun.
En referència a les premisses de l’associació hem de parlar de:
La pobresa - Amaga la manca de diners, la qual cosa significa una de les causes més importants de totes aquestes pèrdues que suposen les víctimes del paludisme, perquè per a una persona malalta de paludisme, els diners representen un obstacle principal per obtenir les cures adequades per a una recuperació perfecta.
La manca d’higiene al voltant de les cases ha incrementat i ha determinat el bloqueig dels canals d’evacuació d’aigües estancades a prop de les llars.
La manca d’un centre hospitalari - Molts pobles no disposen d’hospitals, ni de la presència de vehicles per transportar els malalts de paludisme al poble on es puguin trobar hospitals i veritables especialistes mèdics.
Mal tractament del paludisme - La gent africana en general fa circular tota classe de tractaments tradicionals no recomanables per alleujar el paludisme per falta de recursos financers i a causa del mal estat de les rutes entre poblats, així com la irregularitat d’aquestes rutes o fins i tot l’absència de vehicles dins del poblat.
 
Els elements esmentats són els que ens van impulsar a crear aquesta associació, per oferir suport al govern camerunès en la lluita contra el paludisme.
Com esdevé el desenvolupament del projecte, Artemisia annua, una esperança conta el paludisme al Camerun? Ja ha parlat en nombroses ocasions sobre l’efecte miraculós d’aquesta planta; però en poques paraules, quin és el camí que aquesta planta ha de recórrer des de la llavor i quins serien els beneficis a llarg termini de la producció d’aquesta planta?


El desenvolupament del projecte proposat reduirà sensiblement la taxa de mortaldat per aquesta malaltia i pot canviar de manera essencial la situació de les malalties al Camerun. Aquesta planta es cultiva sota qualsevol condició i a qualsevol sòl -jardins, camps, rutes- . En cas d’una crisi de paludisme, la persona afectada es serviria d’unes quantes fulles del jardí propi per curar-se.
Normalment, l’Artemisia annua es pren en comprimits després d’haver estat transformada en laboratoris. Per contra, el mètode més pràctic i eficaç per destruir els microbis del paludisme és la tisana. La malaltia desapareix després de bullir l’aigua durant 7 minuts i just després s’ha d’abocar aquesta aigua en un recipient amb 5 grams de fulles d’Artemisia. Aquesta planta no té cap efecte secundari en l’organisme humà com ocorre amb d’altres productes. Una hectàrea d’Artemisia annua produeix 3 tones de fulles seques i entre 6 i 8 tones de fulles fresques. Molts investigadors han demostrat l’eficàcia clínica d’aquesta planta, per exemplificar: C.H.Blanke, G.B.Naisabha, M.B. Balema, G.M Mbaruku, L.Heide, S.M. Müller en l’obra: Herba artemisia annua tea preparation compared to sulfadoxine-pyrimethamine in the treatment of uncomplicated falciparum malaria in adults: a randomized double-blind clinical trial. Trop Doct 2008, 38: 113-6.
Relaten 10 casos tractats per la tisana d’artemisia annua; Müller compta 2 sèries, una de 53 pacients i una altra de 72. En aquests estudis s’ha observat una millora clínica important en quasi tots els casos des del tercer dia del tractament. En tots els estudis, el paràsit desaparegué.

Existeixen altres solucions per lluitar contra la malaltia al país?

És necessari anomenar el Programa Nacional de Lluita contra el Paludisme, les sigles del qual són PNLP, que distribueix mosquiteres impregnades, lluita antivectorial per la desaparició dels mosquits i efectua la neteja del poble, a més de sensibilització, gràcies a la societat pública Hysacam.
En un gram, 12000 grans, 12000 VIDES. Parlem dels recursos actuals per a produir la planta i de les necessitats actuals: fons, especialistes, utensilis.
ALUCOP, en aquest projecte iniciat per la direcció dels programes, disposa de 30 grams de llavors d’Artemisia annua per ésser cultivada. La mà d’obra recau en enginyers agrícoles, obrers agrònoms, infermers, botiguers, contables...també els terrenys es troben disponibles i llestos per aquest tipus de producte.
El Projecte necessita de suport financer d’ONGs, Associacions i socis capitalistes; a més del suport de les ONGs per a la realització d’aquest projecte tan saludable per a la humanitat.

Molts organismes sense ànim de lucre i institucions públiques internacionals assisteixen a les ONGs i a les associacions locals en aquest tipus de projectes. Algunes paraules per als companys i el seu paper en el programa?

Mediplant Suisse representa un dels grans col·laboradors a Suïssa, que ens ha ajudat a obtenir les llavors d’Artemisia annua i a dissenyar un marc tècnic. També estem afiliats al Programa Nacional de la lluita contra el paludisme (PNLP) del Ministeri de Salut Pública del Camerun.
El que busquem a l’actualitat és un suport per impulsar aquest programa, obert al diàleg i a diferents opinions. Les mancances més essencials són un equip de càmera de vídeo i un apartat de registre per a les activitats sobre el terreny. Fóra una donació que ens ajudaria molt a emprendre la sensibilització de les activitats. A més, qualsevol altre tipus de suport, financer o no, ens serà apreuat per retornar l’esforç contra el paludisme més eficaç i constant.

Informació pràctica:
L’associació de lluita contra el paludisme (ALUCOP) és una associació la seu social de la qual es situa a Monatélé i la seu general d’aquesta associació es troba a Yaoundé, capital del Camerun. L’organització fou creada el 2 de juny de 2008 al Camerun, sota el número 051/RDA/J03/BAPP. Per a més detalls i donacions, contacteu directament amb D. Luako Sebastien (alucop77@yahoo.fr)


Més, sobre...: artemisia annua , paludismo , camerún , alucop
Traducció feta per Jèssica Valverde Acebes
el 17/08/2010
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss