totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Seguiràs pagant la diferència? 6 raons per passar a l'acció i donar-li la volta al reciclatge


Saps que a Catalunya només es reciclen el 30% dels envasos del contenidor groc? I que sou tu i el medi ambient els qui pagueu el cost del tractament de la resta? ONG ecologistes, sindicats i la indústria de recuperació ja s’han posat en marxa per donar-li la volta a la situació. Uneix-te!Si visites Alemanya, probablement et sorprengui no veure ampolles i envasos de begudes tirades al carrer: es reciclen un 98,5%. Molt lluny de l'Estat espanyol, on només es reciclen un 30%. El 70% restant - envasos tirats al carrer, que han anat a parar a altres contenidors, etc.- acaben en abocadors o incineradores. I ets tu, i no les empreses que han produït els envasos, qui paga aquest tractament a través d’impostos municipals, ja que les embotelladores només es responsabilitzen del que entra al contenidor groc.

Com li donem la volta a la situació? Doncs tornant al sistema que ja utilitzàvem fa anys, quan retornàvem els envasos de les begudes a la botiga on les compràvem:

A Alemanya quan compres una beguda pagues el “cost contaminant” de l’envàs (25 cèntims). Els envasos cal retornar-los a una màquina, que et dóna un tiquet bescanviable pel valor de l'envàs o directament a la botiga on el vas comprar.

Els avantatges d'aquest sistema, anomenat Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d’envasos, no són pocs:
  • De residu a recurs: les màquines de dipòsits d’envasos són més eficients i netes, la qual cosa permet transformar-los en altres envasos de la mateixa qualitat.
  • Menys escombraries als carrers: com que l'envàs té un valor bescanviable, és difícil veure ampolles al carrer.
  • Estalvi municipal: disminuint els residus en abocadors i incineradores, els ajuntaments estalvien, ja que són els que assumeixen aquest cost. Amb menys escombraries als carrers, el servei municipal de neteja pot reduir-se.
  • Consciència ciutadana: la ciutadania participa activament en la gestió dels seus residus, percep el que consumeix i el valor de la matèria que moltes vegades es tirava sense més.
  • Generador d’ocupació: els SDDR s'han mostrat com a creadors d’ocupació verda per la qualitat i quantitat de matèria que es recupera, l'eficàcia del sistema i l'àmplia participació de la ciutadania.
  • Menys emissions de CO2: la gestió i tractaments d'envasos via incineradores i abocadors s’elimina. A més, amb la reutilització es deixen de produir tantes ampolles d'un sol ús, causant també de contaminació. Sabies que cada dia entren al mercat espanyol 51 milions d’envasos de begudes?

Com fem per tenir el que tenen a Alemanya i 33 països i regions d’arreu del món? Doncs fent pressió perquè la Llei de residus del govern espanyol incorpori la implantació del Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d’envasos com una obligació, no com una opció.

Les ONG, sindicats i part de la indústria de recuperació que formem l’associació Retorna t'expliquem com!


19/05/2011
Claudio Molino
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss