totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Impressions del II Congrés Europeu del Voluntariat.


Aquesta setmana estem immersos en el II Congrés Europeu del Voluntariat, i és una bona ocasió per compartir algunes impressions, doncs com deia la Directora Violant Cervera “aquest ha de ser un congrés diferent i ha de servir per alguna cosa”.

De fet ha estat diferent i ha servit. Objectiu aconseguit.

Ramon Bartomeus explicant el voluntariat virtual.Si mirem al primer congrés del 98 o a molts dels congressos i jornades del sector, podem veure algunes diferencies importants, especialment en la inversió feta en temps i en diners. ha estat curt el temps de preparació, ha estat curt el propi Congrés i encara que no tinc les xifres, és evident que ha estat un Congrés auster molt d’acord amb els temps que corren.

Però deixeu-me ressaltar dues intervencions molt curtes, però que han compensat el esforç fet.

Per una banda els tres minuts de l’Enric Canet del Casal dels Infants. Acció Social als Barris que en un seriós exercici de prospectiva ens va explicar el panorama al que probablement ens veurem abocats en els propers cinc anys.

Per l’altre en l’àmbit internacional la presentació de Susana Szasbo, de France Benevolat que mereixia un lloc al plenari i amb la que vaig compartir des de iWith.org la taula de “Nous models de Voluntariat” La Sussana  explica amb detall quan ric i diferent és el univers del voluntariat, i com es veu de diferent en les diferents regions d’Europa.

Al marge d’aquests dos extraordinaris missatges, el Congrés va estar ple de bones intervencions i caldrà treballar sobre les conclusions que podrem veure en el post-congrés, encara que una bona part dels assistents i també dels participants en el pre-congrés destil·laven mes preocupació per defensar i etiquetar un determinat model de voluntariat a partir de l’experiència del seu sector, o donaven la sensació de no voler afrontar les dificultats i oportunitats que el nou context socio-económic planteja realment al sector.

Us deixo amb els 3 minuts de l’Enric Canet.

" El Voluntariat, a Catalunya, ha estat clau en les diverses crisis socials de la història. Aglutinat en el teixit associatiu, s’ha implicat en la millora de la cohesió social atenent els grups més desafavorits. Ara que tornem a viure moments difícils, val la pena analitzar algunes de les tendències actuals que, segurament, marcaran els propers anys i, davant de les quals, alguna cosa haurem de fer:
La societat, seguirà dominada per la por: crisi, incertesa laboral, habitatge, lleis dels Mercats, les quals provocaran més afany de fronteres de seguretat, incrementant el rebuig a tot el que pugui afectar el nivell de confort.
Una societat que viurà més el món de l’absència, des de les pantalles planes als núvols virtuals, on tindrà la font de coneixement i de relacions afectives irreals i reduint relació humana directa a l’efímer.
Els poders mundials fàctics aplicaran la Doctrina del Xoc social, econòmic i polític generant més desigualtats i, per tant, noves exclusions que s’afegiran a les ja existents, sobretot aquells que tenim per diferents i definim com els altres o  els estranys.
Es promouran únicament solucions caritatives i assistencials pal·liatives per tancar el cicle econòmic i aparentar proximitat, però per mantenir els exclosos en el seu lloc al marge i amb noves fronteres que dificultaran l’accés al benestar.
Es desconfiarà cada vegada més de les institucions de tota mena, amb noves vertebracions flexibles, immediates i efímeres,  com els nous moviments socials de protesta que ocuparan l’espai públic i que generaran relacions de proximitat i de revolta, volent assumir la protesta dels qui no tindran veu.
Davant d’aquesta perspectiva, quines podrien ser les propostes per part del Voluntariat Social?


És a les nostres mans apostar perquè el Voluntariat proposi a la societat el que ja és: una aposta de confiança en els altres. Des de les xarxes humanes estables que brollen del teixit associatiu, amb relacions de resistència a la por. No podem tenir un Voluntariat que desconfiï de les persones ni del teixit social.
És a les nostres mans apostar per un voluntariat que inciti a baixar del núvol de l’absència i aposti per la proximitat i ens faci penetrar en la humanitat, frec a frec els uns amb els altres, des del compromís de viure els valors que propugnem i proposar-los socialment. No pot ser un voluntariat neutre.
Tot i que algunes accions voluntàries hauran de ser assistencials, tenim a les nostres mans la possibilitat de transformar la societat lluitant contra  les estructures que generen marginació, exclusió i destrucció d’ecosistemes, des de nous projectes per a una nova estructura social. Quedar-se en la millora conjuntural alentirà el procés de canvi.
És a les nostres mans crear projectes basats en la relació d’igual a igual entre el voluntariat i la gent en situació de desigualtat, treballant des de les seves potencialitats i energies per tal d’impulsar-les a créixer en l’autonomia i en la seva capacitat de transformar l’entorn. L’opció paternal infantilitza.
Haurem de saber col·laborar conjuntament amb les noves formes de Voluntariat que treballen per a la millora social: els indignats i els altres col·lectius de revolta que ocupen l’espai públic i que militen de maneres menys estructurades. Tenim a les nostres mans la possibilitat potenciar conjuntament les nostres entitats i el seu moviment. No pot ser una desconfiança d’altres iniciatives de millora social diferents a les nostres.
En la complexitat del nostre proper món futur, el Voluntariat Social serà una garantia de transformació o un obstacle. Per quina opció ens decidim?"

Més, sobre...: iwith.org , congrés
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss