totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notíciesEl ple del Parlament Europeu ha aprovat normes més estrictes de recollida i reciclatge d'aparells i equips elèctrics i electrònics com els frigorífics, ordinadors i televisors en el conjunt de la UE.

La nova directiva, que actualitza una anterior de 2003 sobre aquest tipus de residus, obligarà els Estats membres a recollir el 45% dels equips elèctrics i electrònics el 2016 i el 65% el 2019 o, de forma alternativa, recollir el 85% dels residus generats en els seus territoris el 2019 davant l'objectiu obligatori actual de recollir quatre quilos per persona i any, és a dir uns dos milions de tones l'any.

En l'actualitat es generen uns deu milions de tones i amb prou feines es recull i recicla de forma correcta un terç dels residus d'aquest tipus d'equips en el conjunt de la UE. Si els Estats membres recollissin el 85% d'aquests residus es podrien recollir uns 10 milions de tones, és a dir, uns 20 quilos per persona d'aquí a 2020. Brussel·les estima que els residus generats augmentaran el 2020 fins als 12 milions de tones l'any.

No obstant això, les noves normes autoritzen a deu Estats membres - Bulgària, República Txeca, Letònia, Lituània, Hongria, Malta, Polònia, Romania, Eslovàquia i Eslovènia - a complir un objectiu intermedi del 40% i a ajornar fins a 2021 l'objectiu d'arribar al 65%, atès que no compten encara amb les infraestructures de recollida adequades.

Per facilitar aquesta recollida, les noves normes autoritzen a petició de l'Eurocambra als consumidors a retornar aparells de menor grandària com els telèfons mòbils a botigues d'equips electrònics - amb l'excepció de les petites superfícies - sense necessitat d'adquirir un nou terminal o un altre producte.

També redueixen les càrregues administratives per als fabricants en relaxar ara els requisits de registre i informació i facilitant normes més clares per evitar el cobrament per partida doble o les despeses de registre. No obstant això, seguiran havent de finançar els objectius de recollida.

Els eurodiputats també han aconseguit introduir controls més estrictes en les noves normes per impedir que els Estats membres exportin aquests residus a tercers països que no comptin amb les infraestructures adequades de recollida i reciclatge.

Els Estats membres, que tindran un any i mig per incorporar les noves normes a les seves legislacions nacionals, ratificaran formalment l'acord sobre les noves normes en les pròximes setmanes.

Font: L'Anella-Medi Ambient www.anella.catFont:
09/02/2012
ACESER
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss