totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Oberta la convocatòria per a participar en els Laboratoris d'Innovació Social


Per canviar el món, primer canviem nosaltres!

Els Laboratoris d'Innovació Social de Red CreActiva, són tallers formatius que donen l'oportunitat a professionals d'entitats socials, organitzacions i de l'administració pública a explorar el camp de la Innovació Social, investigar quin rol poden jugar en aquest camp i aplicar idees innovadores no només en els projectes socials que generen, sinó en la forma de fer, pensar i projectar idees noves.

Sens dubte vivim una època de canvis. Encara que la crisi actual tingui un origen econòmic i s'exposi en termes econòmics, la veritat és que ha donat lloc a una sèrie de qüestionaments sobre la forma en què ens organitzem, la forma en què decidim i la forma en què actuem. I tot i que un efecte ha estat que tant les Entitats Socials com l'Estat han vist reduïda la seva capacitat d'actuació, aquesta mateixa dificultat també ha possibilitat que els agents socials prenguin consciència del paper que juguen i poden jugar en la resolució dels problemes i els conflictes. Els nous desafiaments socials, sorgits a partir de les contradiccions del nostre temps, requereixen un treball major de comunicació, cooperació i empatia entre les parts implicades. I és aquí on sorgeix la importància de la Innovació Social.

Tal com la defineix la Comissió Europea en la seva Guia d'Innovació Social de 2013, es tracta del «desenvolupament i la implementació de noves idees que responen a necessitats socials i generen noves relacions i col·laboració social. La innovació social, que és social tant pels seus objectius com pels seus mitjans, és positiva no solament per a la societat sinó també perquè fomenta la capacitat de les persones a actuar». De fet, un dels seus components essencials és la Creativitat. La innovació social és una idea transversal que es manifesta en la forma de dur a terme les polítiques i les iniciatives socials. D'ella se sol dir que traspassa disciplines i fronteres, ja que convida a la participació conjunta de diferents sectors socials i diferents camps d'estudi.

Encara que la innovació social és un camp d'un creixent interès, també es tracta d'algo bastant recent i són molt poques les entitats, organitzacions o institucions públiques que l'han implementat en profunditat. La necessitat de difondre la innovació social i estimular la construcció d'idees innovadores és una de les preocupacions de la pròpia Unió Europea, materialitzada al Programa per a l'Ocupació i la Innovació Social 2014 – 2020. És per tant molt comú que en l'àmbit de la planificació organitzativa o política sorgeixin interrogants: De quina manera s'estimula la creativitat per a la resolució dels conflictes? Com s'implementa la innovació social en les organitzacions? En quin sentit s'articula la innovació social i les polítiques públiques?

La formació en innovació social constitueix una de les recomanacions comunitàries i forma part dels continguts de l'Estratègia Europa 2020. No obstant això, l'interès que han demostrat altres entitats supranacionals, com la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL), o la irrupció de projectes com Balloon Argentina, que combina el foment de la innovació social amb el turisme rural sustentable, o Colab, un projecte xilè que busca connectar al sector educatiu amb iniciatives innovadores, demostren que l'interès per aquest enfocament és global

Red CreActiva organitza 4 Laboratoris d'Innovació Social:

En aquests laboratoris s'aplicarà la metodologia SCPS (Solució Creativa de Problemes Socials) i s'aportarà recursos i tècniques d'utilitat perquè les entitats participants puguin fer un diagnòstic de les necessitats, donar resposta als reptes socials i sobretot identificar els mecanismes per donar-los solució d'una forma creativa, innovadora i efectiva. La metodologia SCPS es desenvolupa amb eines de visualització i gestió d'idees, a més del treball col·lectiu cap a la resolució de reptes i problemes (Problem Solving) i l'aprendre fent (Learning By Doing), tot això mentre es reforça la creativitat i innovació en el disseny de projectes amb impacte social positiu.

Des d'iWith.org animem a tècnics i tècniques d'entitats socials i de l'administració pública a que suguin part del canvi, a fer el pas d'innovar des de les mateixes estructures que dissenyen i generen oportunitats socials per a la nostra societat. Us animem llavors a donar aquest primer pas sent part dels nostres Laboratoris d'Innovació Social. INSCRIU-TE AQUÍ.

Aquest projecte compta amb el suport financer del Programa de Ciutadania Activa del Mecanisme Financer de l'Espai Econòmic Europeu 2009-2014, canalitzat a Espanya per la Plataforma d'ONG d'Acció social.

Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss