totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Bocatics-ca
Cada vegada més hi ha més ONG juvenils que organitzen activitats educatives en línia. En aquesta publicació, responem les preguntes més freqüents que apareixen quan es comença a implementar aquest tipus d'activitats basades en eines d'educació de codi obert. Aquest article és de la nostra pàgina web 'Turn Online'.
Què significa codi obert?
El terme "codi obert" es refereix a alguna cosa que es pot modificar i compartir perquè el seu disseny és d'accés públic.

Què és el programari de codi obert?
El programari de codi obert és un programari amb un codi font que qualsevol pot inspeccionar, modificar, millorar i distribuir.

Per què usar programari / eines de codi obert?
Per moltes raons. Algunes d'elles:
- Cost-benefici. La majoria de les eines de codi obert estan disponibles gratuïtament perquè la teva organització pugui estalviar diners.
- Estabilitat i seguretat millorada. La capacitat d'estudiar la font i realitzar auditories de codi independents fa que sigui possible trobar i solucionar problemes de seguretat de manera ràpida.
- Suport. Tens tota una comunitat darrere quan necessites ajuda o per a solucionar un problema!
- Flexibilitat. Independència per a desenvolupar les teves idees personalitzant com millor et sembli.
- Evita les incompatibilitats entre els nous formats o versions que solen tenir el programari.
- Moltes característiques innovadores.
Aquí hi ha algunes eines ben conegudes per a propostes educatives que les organitzacions poden usar.

Moodle
Moodle és una plataforma d'aprenentatge dissenyada per a proporcionar als educadors, administradors i alumnes un únic sistema sòlid, segur i integrat per a crear entorns d'aprenentatge personalitzats. És un sistema de gestió d'aprenentatge (LMS) gratuït i de codi obert sota la Llicència Pública General de GNU. Desenvolupat sobre principis pedagògics, Moodle s'utilitza per a aprenentatge mixt, educació a distància, aula invertida i altres projectes d'aprenentatge electrònic en escoles, universitats, llocs de treball i altres sectors.
Més informació: https://moodle.org/

Open edX
edX Open edX és la plataforma de codi obert que impulsa els cursos de edX. El codi edX està disponible gratuïtament per a la comunitat. Les institucions poden allotjar les seves pròpies instàncies de Open edX i oferir les seves pròpies classes. Els educadors poden ampliar la plataforma per a crear eines d'aprenentatge que satisfacin precisament les seves necessitats i els desenvolupadors poden aportar noves funcions a la plataforma Open edX. EdX és una iniciativa en línia sense finalitats de lucre creada pels socis fundadors Harvard i MIT i composta a dotzenes d'institucions líders mundials, el xConsortium.
Més informació: https://open.edx.org/

Sakai

Des del seu inici, Sakai va ser dissenyat per a satisfer les necessitats de l'educació superior. Concebut com una alternativa als sistemes de propietat impulsats ​​per les empreses, Sakaiproporciona una plataforma flexible i innovadora per a l'aprenentatge en línia. Amb el desenvolupament impulsat per una àmplia comunitat global d'adoptants i afiliats comercials, Sakai ofereix una potent funcionalitat i es manté fidel a la seva naturalesa com a font 100% oberta.
Més informació: https://www.sakaiproject.org/

Story MapJS

StoryMapJS és una eina gratuïta per a contar històries de codi obert que utilitza mapes per a contar aquestes històries. L'eina està desenvolupada per 'The Knight Lab' en Northwestern University.
Més informació: https://storymap.knightlab.com/

Libre Office
LibreOffice és una poderosa suite d'oficina que l'ajuda a alliberar la seva creativitat i millorar la seva productivitat. LibreOffice inclou diverses aplicacions que la converteixen en la suite d'oficina gratuïta i de codi obert més poderosa que existeix: Writer (processador de textos), Calc (fulls de càlcul), Base (bases de dades), i el més important per a finalitats educatives: Impress (presentacions), Draw (vector) Gràfics i diagrames de flux) i Matemàtiques (edició de fórmules.
Més informació: https://www.libreoffice.org/

Per descomptat, aquest article no proposa deixar d'usar programari privat i usar sol codi obert. Necessitem usar la millor eina per a cada tasca en qüestió. A vegades, el programari privat pot tenir un millor servei d'assistència o potser la versió de codi obert no té les funcions necessàries.

Depèn. Però és important saber que hi ha eines TIC obertes disponibles per aquí de gran qualitat que realment poden ajudar una organització o empresa a créixer i aconseguir els seus objectius sense cost addicional o excessiu. Això és possible a causa d'una gran quantitat de persones que treballen en col·laboració per a oferir aquestes eines tenint en compte el bé comú. Llavors, només sigui “obert” per a explorar noves possibilitats i el vast oceà de codi obert!

By Panos Antonopoulos & Nikos Matsankos
ICT Consultants at InterMediaKT

image/jpg


Font: Bocatics-ca
14/01/2019
Laura Morral
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss