totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Dominis .cat a partir d'avui dilluns 13 de febrer a les 17:00 CET


La Fundació puntCAT anuncia que el període de llançament del  domini .cat començarà avui dilluns, 13 de febrer, a les cinc de la tarda. Poques hores més tard ja es podran utilitzar els primers  dominis registrats.

D'acord amb el calendari previst, arriba finalment el moment de  l’obertura del registre .cat, el domini de la comunitat lingüística i cultural catalana a Internet. A les cinc de la tarda, la Fundació puntCAT començarà a acceptar les sol·licituds que corresponguin a la fase 1 del període de llançament. Aquesta fase correspon a les entitats que tenen una especial vocació en la promoció de la llengua  i la cultura catalanes: per exemple, Universitats i escoles; mitjans de comunicació i escriptors; clubs esportius i casals catalans; administracions públiques dels territoris de parla catalana o museus, i d’altres.

Per tal de procedir al registre d’acord amb la fase I cal seguir les següents passes:

·  Comprovar quin és el codi corresponent a la categoria per la qual pot entrar a la fase I (el llistat de categories, i els codis corresponents, anomenats ENS, es troben a https://www.domini.cat/fase1.pdf
·  Triar un registrador autoritzat. Cada registrador oferirà les seves condicions, serveis i preus (el llistat és a https://www.domini.cat/registrars.html, i s’anirà actualitzat a mesura que  els diversos registradors completin el procés d’autorització. En cap cas pot acceptar puntCAT una sol·licitud directa, que no passi per un registrador autoritzat).
·  Completar el procés de registre, acceptant les condicions del servei del registrador i les pròpies del domini .cat. Aquest procés és completament en línia i no hi ha cap documentació que calgui fer arribar enlloc.

Procés d’activació

A partir d’aquí, les sol·licituds arribaran a puntCAT de forma immediata. Cal revisar-les per veure si compleixen les condicions de 
la fase 1, si les dades són completes, etc. En cas afirmatiu es procedirà a activar els dominis corresponents. Normalment aquest 
procés comportarà unes 48 hores com a molt. A partir de l’activació  el domini es podrà utilitzar per a qualsevol tipus de servei 
d’Internet: web, correu electrònic, ftp, xat... Cal tenir en compte, però, que la propagació de la informació del domini registrat a 
través de la xarxa farà que, segons on sigui l’usuari, trigui encara unes poques hores (potser cinc o sis) a poder veure el domini en funcionament.

Per tant, podem dir que els primers dominis s’activaran pocs minuts després de les cinc, i seran plenament funcionals (visibles) per als internautes en algun moment entre les 8 del vespre i la mitja nit del mateix dilluns.

No tots els dominis s’activaran un cop revisada la sol·licitud. En cas que puntCAT consideri que un domini que només correspon parcialment al nom o serveis d’una entitat té un caràcter poc distintiu, és a dir, que pot ser també sol:licitat per altres entitats de la fase I amb els mateixos drets, podrà, a la seva discreció, deixar el domini pendent d’activació fins el final del període de llançament i, en cas que diverses entitats de la fase I el sol·licitessin, caldria que totes elles anessin a un procés de mediació.

El 20 de febrer, noves fases de llançament

El dia 20 de febrer, també a les 17:00 hores, començaran les Fases II i III del període de llançament. La fase II està reservada a les entitats de tot tipus que ja tinguin comunicació en línia (per exemple, un web) en català. No caldrà que obtinguin cap codi de  puntCAT, sinó que podran anar directament al registrador indicant l’adreça (URL) del web en qüestió. La fase III està reservada a les persones físiques i jurídiques que van donar suport a la campanya pel .cat, i tots ells rebran, durant la propera setmana, un correu amb el seu codi personal per a procedir al registre.

La Fundació puntCAT espera que aquest període de llançament sigui un èxit. Hi ha un fort interès tant per part dels sol·licitants com dels registradors de tot el món (i aquesta precisament és la raó de començar a les cinc de la tarda, un compromís entre els horaris globals dels registradors). Un cop hagin començat les tres fases, puntCAT oferirà dades sobre el nombre de dominis sol·licitats i efectivament registrats.

Recordem que el període de llançament és una fase prèvia a l’obertura general al públic per la qual tots els nous dominis passen per tal d’evitar els col·lapses i minimitzar els casos de ciberocupació. En el cas del .cat, durarà fins al 21 d’abril, i el registre s’obrirà al públic en general el dia 23 d’abril.

Més informació:
https://domini.cat
https://fundació.cat

Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss