totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Sierra Gorda. Un exemple de treball internacional en la xarxa.


A Iwith.org estem col·laborant intensament amb la  Reserva de la Bioesfera de Sierra Gorda a Mèxic, on voluntaris de Catalunya han estat planificant projectes, hem preparat la web per l’eco-turisme, i estem treballant amb materials cedits per UNESCO París, per desenvolupar l’escola de formació virtual.

En aquests dies Marina Rendón, una de les responsables del projecte, està col·laborant en la planificació i rebent capacitació a Iwith.org a Barcelona.

Abans que res, aquest és un projecte nascut de la suma d’esforços i el treball en la xarxa. Com a la novel·la de Frederick Forsyth, hem de recórrer Nova York, París, Ginebra i Barcelona per seguir els fils de la xarxa que porten a Iwith.org a ser el partner tecnològic en aquest projecte.

El Grup Ecològic Sierra Gorda va néixer en 1987 com a resposta d’un grup ciutadà davan l’accelerat deteriorament dels recursos naturals en la Sierra Gorda queretana a Mèxic.

El reconeixement i prestigi obtinguts han fet possible aconseguir un ambiciós projecte d’escala completa denominat “Conservación de la Biodiversidad en la Reserva de la Biosfera Sierra Gorda”, que compta amb un fons inicial de 6,7 milions de dòlars atorgat pel Fons pel Medi Ambient Mundial (GEF). Addicionalment, el Grup Ecològic Sierra Gorda està gestionant 25 milions de dòlars en cofinançament i associació financera amb la cooperació d’una àmplia gama d’actors.

Avui dia, la Reserva de la Biosfera Sierra Gorda és un exemple de governabilitat amb base social, resultant en una experiència innovadora de coadmininstració d’una Àrea Natural Protegida. El seu programa d’educació ambiental comunitària ha estat de particular importància per aconseguir nous hàbits i actituds en les que s’ha involucrat a prop de 20000 habitants que participen a través de diverses xarxes ciutadanes.

La Reserva de la Biosfera Sierra Gorda compta amb una extensió de 383.567 hectàries. La principal característica biològica de la Sierra Gorda és la seva ecodiversitat, característica que la fa única pel gran nombre d’ecosistemes que presenta, cosa que es deu a la seva posició geogràfica en la confluència de les bioregions nàrtica i neotropical I al fet de la seva gran complexitat fisiogràfica i per les diverses alçades que van des dels 300 msnm en en canyó del rio Santa María, fins als 3100 msmn en el cerro de La Pingüica. Aquests factors, aunats a una heterogènea precipitació pluvial que varia dels 350 mm3 als 2000 mm3, propicia nombroses variacions climàtiques.

A la notable diversitat de vegetació de la reserva, li correspon una igualment notable diversitat de fauna. Es compta amb un total de 548 espècies de vertebrats entre els que es poden veure l'ós negre, al jaguar i el puma.

Si reconstruïm ràpidament els camins que uneixen Iwith.org amb Sierra Gorda veurem que ja en l’any 2003 Iwith.org va realitzar en Jalpán de Sierra el projecte de e-learning “Compartir per educar” en el “Centre d’excel·lència educativa de nens i nenes de la Sierra”. Aquest projecte es va iniciar a partir de la col·labaoració amb la fundació suïssa  Infantia i es va desenvolupar juntament amb la  Universitat Oberta de Catalunya.

Més tard, quan Oriol i Gemma es van apropar a Iwith.org buscant un projecte on poder aportar com a voluntaris la seva experiència en ecoturisme, vam contactar amb la  International Social Entrepreneurs' Association (ISEA), una de les organitzacions beneficiàries d’Iwith.org, de forma que els voluntaris van estar una llarga temporada en Sierra Gorda de la mà del Grup Ecològic Sierra Gorda, pertanyent a la xarxa de ISEA.

Amb el temps, la col·laboració es va anar fent més estreta, I vam desenvolupar la web de Sierra Gorda Ecotours per Bosque Sustentable AC, amb la que invitem a tots a considerar aquest privilegiat destí d’ecoturisme. La principal característica d’aquest projecte web és la facilitat amb la que diferents persones poden accedir a l’administració per publicar notícies en temps real.

Finalment amb el propi Grup Ecològic Sierra Gorda, estem desenvolupant l’escola de formació On-Line, el primer curs del qual serà una diplomatura realitzada a partir de materials de la  UNESCO i amb el que més de 300 voluntaris de la Reserva aprendran les tècniques de conservació i managament. El repte d’aquest projecte no està en la instal·lació del campus virtual, sinó en l’adaptació dels materials I el disseny instruccional per arribar a estudiants voluntaris que a priori dispsen de poques habilitats en l’ús d’eines informàtiques.

A partir d’aquesta experiència, Centro Tierra Sierra Gorda ja està fent plans per extendre la formació en línia a altres parcs del continent que tinguin necessitats similars.

Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss