totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Les TIC també parlen català


La llengua catalana va incrementant la seva presència en els dispositius mòbils i en els programes d’ordinador. Microsoft Windows Vista i el Office 2007 ja estan en català. A més, abans del final d'any l'operador Orange comercialitzarà un telèfon avançat de HTC amb el sistema operatiu Windows Mobile 6 en català.


“Sense Vergonya” utilitza els nous softwares de Windows i Office en Català si aquesta és la llengua de la teva organització.

Els avanços formen part de la Campanya Fés un clic al Català que va ser presentada per la Generalitat de Catalunya, Microsoft, l'Ajuntament de Barcelona i diversos fabricants d'equips. Si la teva llengua mare i la llengua de la teva organització és el català segur us resultarà més fàcil treballar amb les noves versions en català del sistema operatiu Windows Vista i la suite ofimàtica Office 2007, ambdós de Microsoft. Aprofita, que els interfases d'usuari en català per a ambdós productes ja es poden descarregar gratuïtament de la web www.microsoft.cat


Així mateix, Dell, HP i Toshiba han anunciat que inclouran aquest idioma en les preinstal·lacions estàndard dels seus equips portàtils i de sobretaula. Està previst estendre també la iniciativa al galego i el euskera.

I els Mòbils també

A més, s'han anunciat dues iniciatives de catalinatzació de dispositius mòbils. D'una banda, la disponibilitat del sistema de reconeixement d'escriptura en català per als equips que utilitzin el sistema Microsoft Tablet PC. En el projecte pilot col·labora el servei de terminologia TermCat de la Generalitat.

La segona iniciativa pot ampliar considerablement la penetració del català en els terminals mòbils. L'operador Orange, actual proveïdor de serveis mòbils per a l'administració pública catalana, ha anunciat que a partir d'octubre disposarà d'un model de telèfon avançat, fabricat per HTC i equipat amb una versió en català del sistema operatiu Windows Mobile 6 de Microsoft. El terminal en qüestió serà el s710 de HTC.

Aquest equip no seria el primer telèfon avançat (és a dir, sincronitzable amb PC i amb capacitat per a instal·lar programes de tercers) amb interfase d'usuari i aplicacions en català, ja que els models actuals de BlackBerry ja oferixen aquesta possibilitat, però sí el primer amb sistema operatiu Windows Mobile. Per la seva banda, Palm OS i Symbian encara no disposen d'aquesta opció.

Atenció, en la Wikipedia hi ha una relació de telèfons mòbils amb opcions en català.


Traducció feta per Núria Parera
el 17/05/2007
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss