totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

La Premi Nobel i Beneficiària de iwith.org, Rigoberta Menchú, denuncia a magistrats de la Cort per discriminació


Dues denúncies per discriminació contra els magistrats de la Cort de Constitucionalitat (CC) de Guatemala van ser presentats per la Premio Nobel de la Pau, i beneficiària de Iwith.org, al deixar sense efecte l'ordre de captura internacional contra exfuncionaris acusats de genocidi. Al mateix temps, el Jutge de l'Audiència Nacional Espanyola, Santiago Pedraz, va cridar als mitjans de comunicació massius (premsa, ràdio, televisió i digitals) del món perquè les persones interessades i/o víctimes de violacions dels drets humans contribueixin a la investigació, ja que la Cort ha decidit no fer-ho.

Rigoberta Menchú Tum

Dues denúncies per discriminació van ser presentades ahir contra els magistrats de la Cort de Constitucionalitat (CC) per la Premi Nobel de la Pau, i beneficiària de Iwith.org, Rigoberta Menchú, i l'entitat Coordinació Genocidi Mai Més, davant l'Organisme Judicial (OJ) i l'Oficina del Procurador dels Drets Humans.

L'acció legal de Menchú s'interposa en contra de la resolució emesa el 12 de desembre per la CC, que va deixar sense efecte l'ordre de captura amb fins d'extradició dels exfuncionaris Ángel Aníbal Guevara Rodríguez i Pedro García Arredondo. Aquesta mesura també va afavorir a Efraín Ríos Montt, Germán Chupina Barahona, Benedicto Lucas, Donaldo Álvarez i Pedro García Arredondo.

“La nostra demanda per discriminació és perquè s'han comptabilitzat 667 massacres, tal com ho indica la resolució de l'Audiència Nacional Espanyola. El 93 per cent d'aquests fets va ser perpetrat per agents de l'Estat de Guatemala, dels quals el 83 per cent de les víctimes són d'origen maya; això constituïx una evidència que va existir aquest fet il·lícit”, va indicar Menchú.

Menchú va recalcar que ells esperaven una decisió com aquesta de la Cort, “perquè aquí es nega la justícia i avui aquesta situació ha quedat clara davant les autoritats espanyoles. El que ens alegra és que 13 testimonis es presentaran a l'audiència per a declarar”, va recalcar.

Al mateix temps, i també com mesura de repudi a la decisió judicial, el Jutge de l'Audiència Nacional d'Espanya, Santiago Pedraz, va proferir un acte aquest 16 de gener de 2008, que afirma la seva competència per a prosseguir la investigació penal contra aquests guatemalencs acusats de genocidi. I va sol•licitar a totes aquelles persones que siguin víctimes, perjudicats, testimonis, o qualsevol altres que puguin subministrar informació rellevant SOBRE EL GENOCIDI I ALTRES DELICTES COMESOS CONTRA EL POBLE MAYA EN GUATEMALA que la posin en coneixement d'aquest jutjat a través dels canals oportuns i adequats.


Traducció feta per Ester Micó Olcina
el 25/01/2008
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss