totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

El Fòrum Alternative Channel s'Apropa


  • El 30 d'abril tindrà lloc a Barcelona el Primer Fòrum ALTERNATIVE CHANNEL, Xarxes socials i mitjans responsables, organitzat per Iwith.org i Alternative Channel. S'espera que aquest forum sigui un punt de trobada entre els experts en xarxes socials, TIC i web 2.0; els professionals de la comunicació social i responsable; i els actors del tercer sector com Organismes Internacionals, ONG i entitats.

El primer Fòrum Alternative Channel organitzat per  Alternative Channel conjuntament amb Iwith.org és un event sense precedents tant pel seu abast com pels temes a tractar. La cita neix amb el propòsit de promoure l'ús de les noves aplicacions d'Internet entre els actors del tercer sector (associacions, fundacions, ONG). S'espera la participació de 200 persones interessades en aprendre com participar en la web 2.0, cóm difondre un vídeo per Internet, o cóm millorar la visibilitat en la xarxa.

Entre els conferenciants destaquen membres d'una llarga llista d'entitats encapçalada pel Programa de Nacions Unides pel desenvolupament, PNUD i per una sèrie d'ONG internacionals i nacionals com Amnistia Internacional, La Fundació Chandra, la Fundació Rigoberta Menchú, The Green Belt Movement, Humania TV, El Comité Internacional de la Creu Roja, i Metges sense Fronteres, entre molts altres.


La jornada ha estat estructurada en tres eixos temàtics:
1. Xarxes Socials: markeging viral, publicar i compartir la informació
2. Mediatització, sensibilització i responsabilitat
3. Comunicació pel desenvolupament: TIC i transformació social


Al mateix temps, aquests temes seran analitzats en 3 formats:
* Seminaris: Taula rodona d'experts internacionals per debatre sobre les últimes tendències en tecnologia al servei de la societat.
* Speaker’s corner: una tribuna per presentar exemples creatius d'Internet i vídeo. Micro obert a tots els participants que vulguin presentar els seus vídeos publicats a Alternative Channel.
* I tallers de reportatge vídeo per ONG: En col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, oferim sessions pràctiques de guió, rodatge i muntatge d'un reportatge de vídeo a càrreg de professionals de l'audiovisual.

A continuació el Programa del Fòrum on destaca la Conferència sobre Comunicació pel desenvolupament a càrrec de la Premi Nobel i Premi Príncep d'Astúries Rigoberta Menchú Tum i la Projecció del Testimoni de la Wangari Muta Maatahi, Premi Nobel de la Pau 2004.


El Fòrum Alternative Channel destaca també per la qualitat dels seus conferenciants. Entre ells s’hi troben:

Vicente Verdú

Vicente Verdú  va néixer a Elx en 1942. Escriptor i periodista, es va doctorar en Ciències Socials per la Universitat de la Sorbona i és membre de la Fundació Nieman de la Universitat de Harvard. Escriu regularment en El País, diari en el qual ha ocupat els llocs de Cap d'Opinió i Cap de Cultura. Entre els seus llibres es troben: “Festeig i matrimoni en la burgesia espanyola”, “El futbol, mites, ritus i símbols”, “L'èxit i el fracàs”, “Nous amors, noves famílies”, “Xina superstar”, “Emocions” i “Senyores i senyors” (Premi Espasa d'Assaig). En Anagrama, on es va editar en 1971 el seu primer llibre, “Si Vostè no fa regals li assassinaran”, s'han publicat també els volums de contes “Herois i veïns” i “Contes de matrimonis” i els assajos “Dies sense fumar” (finalista del premi Anagrama d'Assaig 1988) i “El planeta América”, amb el qual va obtenir el Premi Anagrama d'Assaig en 1996. Els seus dos últims llibres són “L'estil del món”. “La vida en el capitalisme de ficció” (Anagrama, 2003) i “Jo i tu, objectes de luxe” (Debate, 2005).


Thierry Maillet

Thierry Maillet és autor del llibre la Generació Participació, analitza les relacions entre consum i ciutadania. El seu passat com a periodista i després com a creador d'empreses va forjar el seu interès per la interacció entre el ciutadà i l'empresa. Comparteix el seu temps entre activitats de consell (director de la societat TMV-H), investigació (EHESS) i ensenyament (Universitat Carlos III a Madrid). El seu llibre "la Generació P:" de la societat de consum a la societat de la Participació " va ser publicat per M21 Edicions (www.m2editions.com) i hi ha un blog associat: www.generationp.eu. Segons el parer de l'autor els nous consumidors són membres de la Generació P i desitgen compartir una visió i un sentit amb les empreses a les quals consideren més com a facilitadores de vida que proveïdores de somni. Aquesta comprensió de l'evolució de la societat es va gestar durant els seus anys com a director d'una de les primeres societats de consultoria en comercialització a França, “Comercialització Intel•ligència” entre 1997 i 2003.
Amb la finalitat d'enriquir les seves investigacions cursa un doctorat en l'Escola dels Alts Estudis en Ciències Socials a París en Història i Civilitzacions. És finalment cofundador de la xarxa social consagrada a la fotografia , www.yourshot.eu


Rigoberta Menchú Tum

Rigoberta Menchú Tum, premi Nobel de la Pau pel seu treball en defensa del respecte els drets del poble indígena, Ambaixadora de Bona Voluntat de la UNESCO i Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional. Aquesta dona maia ha conegut les injustícies, la discriminació, el racisme i l'explotació que mantenen en la pobresa extrema a milers d'indígenes a Guatemala. Actualment, presideix la Fundacion Rigoberta Menchú Tum, que impulsa projectes d'educació, productius i d’infrastructura per a la població mes necessitada.


Wangari Maathai

És la primer dona africana a guanyar el Nobel de la Pau (la sud-africana Nadine Gordimer va guanyar el de Literatura en 1991), i també va ser la primera dona a Àfrica Central i Oriental a obtenir un doctorat. També va ser la primer Degana de la Universitat de Nairobi, Kenya.

Wangari va néixer en la ciutat de Nyeri, prop de Nairobi, en 1940, la seva educació superior és una veritable raresa entre les dones d'àrees rurals de Kenya.

Va obtenir la seva llicenciatura en Biologia en Mount St. Scholastica College en Atchison, Kansas en 1964. Després va obtenir un Màster en Ciències per la Universitat de Pittsburgh en 1966. Va continuar els seus estudis de doctorat a Alemanya i en la Universitat de Nairobi, on va obtenir, en 1971, un Ph.D. Després d'acabar els seus estudis va ensenyar anatomia veterinària en la Universitat de Nairobi, a pesar de l'escepticisme i l'oposició dels estudiants barons. Va realitzar la seva carrera en aquesta Universitat, on va ocupar gairebé tots els càrrecs docents, sent també la primera dona a ocupar la prefectura d'un departament i fins a arribar a ser la degana.

Es va casar en 1970 amb un membre de la legislatura local. El matrimoni va durar 10 anys, doncs a començament dels 80, el seu marit va presentar una demanda de divorci per ser "massa educada, tenir massa caràcter, ser massa reeixida i massa obstinada per a ser controlada." (cita presa de la Encyclopedia of World Biography, 1999, Gale Group.)


Wangari Maathai va militar en el National Council of Women of Kenya entre 1976 -87 on va ocupar la presidència en 1981-87. Va ser justament quan estava en el Concili Nacional de Dones que va introduir la idea de plantar arbres per a conservar el medi ambient i millorar la seva qualitat de vida.

En 1977 va fundar el Moviment Green Belt (Cinturó verd) que va plantar mes de 20 milions d'arbres, en un intent per evitar la desforestació i consegüent desertització. En 1989 les Nacions Unides van informar que a Àfrica, de cada 100 arbres que es talen, solament es reposen 9, causant greus danys a l'ambient que repercuteixen, naturalment, en la qualitat de vida de la gent. El programa és dut endavant majoritàriament per dones qui al rebre una paga pel treball de plantar els arbres, tenen millors possibilitats d'atendre als seus fills i cuiden el futur del medi ambient.

En 1986 el Moviment va establir una xarxa panafricana (Pan african Green Belt Network) amb 40 individus que van replicar el programa en els seus respectius països o van establir programes similars.

En 1988 Wangari Maathai va obtenir l'atenció mundial en oposar-se al projecte d'habitatges de luxe protegit pel president de Kenya que va netejar centenars d'acres de boscos.

En 1991 va ser arrestada i posada a la presó i alliberada gràcies a una campanya portada a terme per Amnesty International. En 1999 va ser atacada quan plantava arbres en el bosc públic Karura de Nairobi, com protesta contra la contínua desforestació.

Com a co-presidenta del Jubilee 2000 Africa Campaign, Wangari va ampliar els seus desafiaments, jugant un paper protagonista en la demanda de la condemnació del deute dels països de Tercer Món.

Des de gener de 2002 Wangari és Visiting Fellow en l'Institut global de boscos sustentables de la Universitat de Yale. I al desembre del mateix any va ser designada Vice Ministra de Medi ambient, Recursos Naturals i Vida Salvatge. La professora Maathai ha rebut innombrables premis i esments pel seu acompliment, entre els quals destaquem el premi Dona de l'Any en 1983 i l'ésser considerada per Earth Time com una de les 100 persones en tot el món el treball del qual va ser capaç de produir una diferència en el món en el que concerneix al medi ambient. En el 2004 el comitè noruec dels premis Nobel li concedia a aquesta dona keniana, el premi Nobel de la Pau 2004. Era la primera dona africana que rebia dit guardó.

Maathai té un enfocament holístic pel que fa al desenvolupament sostenible que inclou la democràcia, els drets humans i, en particular, els drets de les dones. Pensa globalment i actua localment. Més que protegir el medi ambient, la seva estratègia consisteix a assegurar i enfortir les bases per al desenvolupament ecològic sustentable. A través de l'educació, la planificació familiar, la nutrició i la lluita contra la corrupció, el Moviment Green Belt va pavimentar el camí per al desenvolupament.


Robert Lamb

Robert Lamb va començar la seva carrera en la televisió com aprenent graduat amb la BBC. Després de tres anys com un redactor i reporter, es va traslladar a una estació de la xarxa de ITV que feia un programa setmanal en temes d'actualitat. Lamb es va unir més endavant a l'equip d’ Earthscan en l'institut internacional per a l'ambient i el desenvolupament. Allí va establir amb Anil Agarwal, el primer servei ambiental de notícies. Al principi dels anys 80 Lamb va ser nomenat cap de comunicacions de la unió internacional per a la conservació de la naturalesa a Suïssa. Més endavant va assumir com redactor en el programa de Nacions Unides per al Medi ambient (UNEP) a Nairobi.

Encara que havia de romandre com consultor major en l’UNEP fins a 1992, a partir dels vuitanta va dedicar gran part del seu temps a crear la TV “Confianza en el Medio Ambiente” . En gairebé dues dècades va comissionar, co-va produir, va produir, va dirigir gairebé 1000 pel•lícules les quals van guanyar prop de 300 premis internacionals, incloent el Prix Itàlia, el Bafta i el Peabody.

En el vintè aniversari de la UNEP la seva TV va ser llançada, i Lamb va ser nomenat paral•lelament com director per a concentrar-se a temps complet en la producció de la sèrie setmanal Reportes de la Terra. (Earth reports)

Al març del 2006, va renunciar com editor de Earth Report després de l'emissió del programa número 400. En el 2005 Robert Lamb es va incorporar a Dev TV, una organització Suïssa sense ànim de lucre com a Productor Executiu Sènior. La primera col•laboració de Dev TV va ser produir l'aclamada sèrie de la BBC al costat de Metges sense Fronteres “Metges en la Línia de Front”. Altres quatre temporades de la sèrie estan en diferents etapes de producció. Lamb és també el creador de reportatges de TV de llarga durada com ara « Vida », « Anar a per Verd », « Eco » i actualment la sèrie « Desafiament Mundial » sponsoritzada per Shell. Al juny la seva TV començaran a gravar Nature Inc. que serà emesa en el 2010.

Robert Lamb també ha treballat com consultor en política i comunicació en moltes agències internacionals incloses el Banc Mundial, La Protectora Global Global del Medi Ambient, la convenció biològica de la diversitat de la O.N.U, la Unicef y la unió de la conservació del món.

 

Traducció feta per Gemma Calzada i Roca, Ester Micó Olcina
el 19/03/2008
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss