totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Trobada entorn dels Drets Humans de l'Àfrica a Barcelona


Per primer cop s'han analitzat els drets humans per boca dels seus protagonistes: això ha estat possible gràcies a aquesta trobada organitzada per ADANE i CEA a Barcelona.

El 7 i 8 d'abril es van reunir a Barcelona les persones que diàriament lluiten pel respecte als Drets Humans a l'Àfrica. L'esdeveniment va ser organitzat per ADANE (amics pel desenvolupament de l'Àfrica) i el Centre d'Estudis Africans.  Segons Lola López, del CEA, "Hem organitzat aquestes jornades per donar a conèixer la xarxa de defensors dels Drets Humans a l'Àfrica Occidental, i apropar-nos a la situació real que estan vivint a aquest continent, donant-li veu als seus protagonistes".

Aquestes jornades s'emmarquen en un projecte més ampli que inclou tallers de formació i trobades dels membres de la xarxa i s'han pogut realitzar gràcies al recolzament de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

Entre els atractius de la trobada es va donar a conéixer un projecte que duu a terme la Xarxa de Defensors dels Drets Humans a l'Àfrica Occidental, la qual “ha estat iniciativa dels propis africans i africanes, i l'estan desenvolupant pel seu compte”. Aquesta xarxa formada per les coalicions de 16 països de la zona, promou la protecció i la defensa dels drets humans, així com de les persones que els defensen, principalment les dones.

Entre els participants, membres d'aquesta Xarxa, han destacat l'Abdoul Gadiry Diallo, periodista i president de la Xarxa, i en Diokgbéne Bomboma, llicenciat en Dret i coordinador dels projectes internacionals d'ADANE. Ambdós membres a la taula rodona final que van compartir amb l'Alapini, i amb l'Elena Olivares, de l'Oficina de la Pau de Catalunya, van defensar que els drets humans, encara que siguin universals, s'han d'adaptar a cada zona africana. El debat va ser moderat per l'Antoni Castel, professor de Ciències de la Comunicació de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona).

Es va lamentar l'absència de l'Estella Nelson, periodista i directora de Liberia Women Media Action Comité, per problemes de viatge, però tornarà d'aquí 10 dies, després de participar juntament amb els representants d'aquesta Xarxa de Defensors i Defensores dels Drets Humans en la gira que tenen prevista. Els propers dies visitaran Madrid, Vitòria, Santander, la Coruña i Castelló, ciutats on també rebran recolzament de diverses entitats i institucions.

En Ramon Bartomeus, Cap de Recursos d'Iwith.org també va participar de la reunió i va intervenir als debats.

Els Drets de la Dona

El gran aportament d'aquestes jornades ha estat que, per primer cop, un grup de defensors dels drets humans a l'Àfrica és protagonista de les jornades. Per algun motiu van rebre el nom de ’Des de l'Àfrica per a l'Àfrica’, doncs defensa les seves pròpies experiències i el treball realitzat per les entitats africanes a l'hora d'aportar solucions, sense l'ajuda directa d'associacions europees.

La Reine Alapini –Gansou, una de les ponents, va destacar justament l'important paper de les dones per la millora de seus països, el qual és poc reconegut al seu entorn. Aquesta advocada, provinent de Benin i comissionada especial per a la defensa dels Drets Humans a la “Comissió Africana dels Drets de l'Home i dels Pobles” (CADHP), va subratllar que “No hem vingut a Europa a buscar respostes ni l'ajuda concreta a un programa de cooperació. Seria pretensiós venir a buscar solucions als problemes que afronta el nostre continent. Volem compartir la nostra experiència i apel·lar a la solidaritat de la comunitat internacional”.

l'Àfrica és un continent de cultures, tradicions i països molt diferents. I segons l'Alapini: “la pobresa y la duresa de la vida quotidiana de la dona ens obliga a treballar especialment pels seus drets, que acostumen a ser violats a tot arreu. Fins i tot els darrers governs democràtics, tot i havent signat la Carta Magna, encara reprimeixen i tampoc respeten els seus drets”. A més, segons l'Alapini, les dones encara aporten un nivell baixíssim de participació política. “Molt poques dones participan, només un 20% de la població. El poder continua sent quasi exclusivament dels homes”, remarca aquesta defensora dels drets humans.

Més, sobre...: ong , internet , drets humans , àfrica
Traducció feta per Silvia Cidoncha
el 13/04/2008
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss