totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Forum Alternative Channel: Un Èxit Internacional


El Fòrum Alternative Channel: Xarxes socials i mitjans responsables ha tingut un èxit indiscutible aquest 30 d’abril a Barcelona. Un bon punt d’inici per a la 2a edició a Nova York prevista pel proper novembre.


speakercorners
Més de 300 persones entre ONG, empreses, periodistes o simples ciutadans, van assistir a la 1a edició del Fòrum Alternative Channel. Entre ells, Marc Tessier antic president de France Télevision, Representants de Médicos Sin Fronteras, la Generalitat de Catalunya, Amnistia Internacional, Acció Natura, El Observatorio de Derechos Humanos y el Sida, el Instituto Jane Goodall, la Casa del Tíbet de Barcelona, Cart’Com, TV3, ADN, The Ecologist, France 24 i, per suposat, Rigoberta Menchú Tum, premi Nobel de la Pau i padrina de l’esdeveniment. 

La trobada va tenir una difusió internacional basada en la premisa dels organitzadors que « Si no podeu venir al Fòrum Alternative Channel, el Fòrum anirà a vosaltres ». Així la nodrida selecció d’excel•lents conferències, tallers i speaker’s corners va estar a disposició dels participants de Barcelona, però, igualment, dels del món sencer a través de l’espai d’internet del Fòrum que va difondre, en directe, totes les conferències en 3 idiomes (anglès, francès i espanyol).

Ponències

Paul Allard, Fundador i Vicepresident d' Alternative Media Initiative, va iniciar el FÒRUM amb la projecció del vídeo "Les arrels del canvi", testimoni de la kenyana Wangari Muta Maathal, Premi Nobel de la Pau 2004. Josuè Sallent, Director General de la Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, va participar en aquesta primera ponència com a convidat especial, amb un discurs de benvinguda on va destacar la importància del FÒRUM com a punt de trobada entre la societat de la informació i el tercer sector, i com a una oportunitat per donar a conèixer iniciatives que sorgissen a través de la web 2.0. Finalment,  Hugues Cochard, cofundador, Presidente i Director General d'Alternative Channel, va presentar l'entitat i hi va destacar la seva funció com a plataforma de vídeo amb continguts qualitatius, sobre medi ambient i desenvolupament sostenible.
planogeneralforum
Al seminari sobre "La Societat de la Participació: límits i oportunitats per al ciberperiodista", Margarita Rivière, periodista i Thierry Maillet, autor de "Generation Participation", van debatre sobre la societat de la participació i el lloc de les ONG al nou escenari dels mitjans de comunicació. Va dibuixar el marc mediàtic actual, Maillet va destacar que, ara que las democràcies estan bastant esteses, la ciutadania necessita una altra cosa: participar-hi. I "aquesta participació ve propiciada per las noves tecnologies, com ara Internet". Hi ha una "democratització de l'accés i de la producció de la informació".

D'altra banda, al seminari sobre "Riscs i responsabilitats de la comunicació en un escenari de conflicte" van intervenir diferents membres de gabinets de comunicació de Médicos Sin Fronteras i Creu Roja. Jaume Codina, de MSF Barcelona, va comentar que "les guerres s'han convertit, avui en dia, en grans espectacles on l'horror és la marca. Així s'ha arribat a una forma de veure el món on sols es veuen les conseqüències de les guerres, però, se desconeixen els orígens. També des de Médicos Sin Fronteras, va intervenir Cheikh Mbaye per presentar la plataforma de vídeos que va crear l'organització per donar a conèixer allò que als mitjans no es mostra. En nom de Creu Roja Internacional, Virgine Louis i Oscar Velasco  van destacar el paper del llenguatge dels mitjans per donar a conèixer el punt de vista de l'organització. En paraules de Louis, "en un conflicte és important el moment de la cobertura mediàtica per vigilar que apleguin els missatges desitjats".
  • Xarxes socials i la funció de la web 2.0 com a eina de movilització planetària
En aquest debat, Amy Weesner, responsable del departament TIC de la Secretaria General de l'ONU, va destacar el paper de les noves tecnologies i, especialment, del web 2.0 dintre de les Nacions Unides. Mitjançant els vídeos, que estan disponibles a la web de l'Organització, la ciutadania pot assistir-hi  i participar-hi interactivament durant algunes de les intervencions dels membres de l'ONU sobre temes diversos.

Com a part del mateix panell, Johan Farid Khairuddin, representant d'ASTRO All Asia Networks plc, va explicar la seva experiència com a operador multimèdia especialitzat en la creació, agregació i distribució de continguts a múltiples plataformes. Farid coordina el desenvolupament del programa Internacional “youth-in-media”, juntament amb els corresponsals a Brunei, Camboia, Indonèsia, Laos, Vietnam i Malàisia. “All Asia Networks” se centra en desenvolupar projectes per animar els joves de diversos països asiàtics a interactuar a través d'Internet per debatre diversos temes d'actualitat. “No és positiu que restin asseguts davant de la televisió sense actuar”, va sentenciar Farid. “Àsia és un mercat saturat. Hi ha molts joves utilitzant Internet, hi ha potencial, però necessitem portar-hi noves idees als joves per millorar la nostra societat."

Kevin Darling, editor digital de la seu d'Amnistia Internacional a Londres, va presentar la campanya “Reach Out of Kenya”, realitzada on-line a través de Facebook. L'últim a intervenir va ser Jordi Duran i Batidor, fundador i CTO d'Iwith.org, el qual va destacar que cada cop més joves empren Internet durant el seu temps lliure i ajuden, de forma voluntària, a diferents organitzacions i potencien la visibilitat dels mitjans de comunicació considerats alternatius. Segons Duran, hem de fomentar la comunicació entre organitzacions per què comparteixin recursos, idees i sumen esforços. Promoure les Noves Tecnologies com a una eina útil i positiva ha de ser una premisa de base, "perquè les noves tecnologies sols són un instrument i és, com les utilitzem, el que les fa bones".
RigobertaMenchuConferenciaprensa“La Tecnologia és un Patrimoni Sagrat de la Humanitat i ens correspon a tots beneficiar-nos”  

La principal oradora va ser la premi Nobel de la Pau, Rigoberta Menchú, va donar gràcies a Alternative Channel i als organitzadors del Fòrum i va saludar la seva iniciativa de facilitar l'accés dels pobles a les noves tecnologies. Ella cridà els participants a ser conscients d'aquesta missió: " avui, ningú pot controlar les tecnologies i internet. És increïble posar aquestes ferramentes a l'abast de las persones, és una bella missió i jo he de felicitar-los. La tecnologia és un patrimoni sagrat de la humaniat i tots tenim dret a beneficiar-nos d'ella" va concloure.


De Barcelona a Nova York

Després de l'èxit de Barcelona, Alternative Channel ha anunciat que la propera edició del Fòrum Alternative Channel es realitzarà a Nova York. Amb el mateix esperit, però més desenvolupat i llarg (2 dies), igual d'internacional, i amb una promesa de ponents a l'alçada de l'edició espanyola.

Amb més de 50 ponents, 8 conferències, 12 tallers, 6 speaker’s corner, el 1er Fòrum Alternative Channel va ser ric en intercanvi, en informació, en humanitat, en idees, en col·laboració, en ganes. Ganes per fer evolucionar l'accés a les tecnologies dels diferents pobles per què puguin treure-hi profit, ganes per comunicar d'una altra manera, ganes per canviar les mentalitats i comportaments, ganes per dialogar i avançar tots pelgats. Com molt bé va destacar Rigoberta Menchú Tum, “les tecnologies ens ofereixen una llibertat”  i “no hi ha res més sagrat que la llibertat d'un poble”, en resum, l'esperit que guia  Alternative Channel.

Per conèixer els Currículums dels ponents consulta AQUÍ.

Descarregar clipping de premsa AQUÍ

Més, sobre...: ong , internet , forum , alternative channel , iwith.org
Traducció feta per Cristina Alemany Campos
el 07/05/2008
Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss