totop

iWith.org: Desenvolupament web per a projectes que milloren el món*

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Més de 125 anys de gitanes


La postal més enviada aquest darrer any en el concurs que Iwith.org convoca cada Nadal va ser "Gitanes blanques", realitzada per Manel Hermosilla i presentada en nom de la Colla de Gitanes de Santa Eulàlia de Ronçana
En aquest article, escrit per Mireia Cladellas, periodista voluntària de la colla de gitanes i presentadora del programa "Mirades" a Canal SET, podrem conèixer una mica millor aquesta entitat i la seva història.

Amb alts i baixos aquesta dansa ha marcat diverses generacions de veïns a Santa Eulàlia de Ronçana i ara viu un moment dolç amb tres colles i més de 50 balladors

Santa Eulàlia de Ronçana balla gitanes des de fa, com a mínim, 125 anys. Probablement en són més però la primera referència escrita sobre aquesta dansa tan arrelada al poble apareix el 1887 en el llibre Miscelánea Fokl-lórica, del folklorista granollerí, establert a Bigues i Riells, Francesc Maspons i Labrós. A l’interior, l’article Ball de gitanes en lo Vallés parla d’una colla del municipi santeulalienc que va anar a actuar a l’Ametlla del Vallès el 1884. “N’hi balláren quatre Collas, tres de la meteixa Atmetlla, una de ellas ab noys per compte de noyas, y la quarta de Santa Eularia de Ronsana. La música era un sach y un tamborino”, recull aquest fragment que es troba a la pàgina 77 de l’obra de Maspons i Labrós.

Mireia Cladellas ballant gitanes
Mireia Cladellàs ballant amb la colla de gitanes de Sta. Eulàlia

El desembre del 2009, l’entitat va commemorar aquest segle i quart de tradició amb l’organització d’una exposició, la realització d’un reportatge televisiu i amb l’homenatge a gairebé un centenar de dansaires que havien ballat en diverses colles i èpoques al poble abans de 1954. Un any després, aquest desembre, la Federació d’Ateneus de Catalunya va distingir aquest treball amb el segon premi en la categoria de creativitat en la cultura tradicional i popular, inclòs en la 21ena edició dels Premis Ateneus.

Les gitanes són una dansa arreladíssima a Santa Eulàlia. Tot i això, històricament, les intermitències n’han presidit el seu desenvolupament. Es ballaven uns quants anys i després es deixaven però les ganes d’alguns dansaires feien que es recuperessin temps després. La primera fotografia d’una colla, de que disposa l’entitat, data de 1926. Amb tot, la memòria oral també situa colles estables de gitanes a principi del segle XX i en documenta d’altres després de la Guerra Civil, amb grups propis a la Sagrera i al Rieral, els dos barris històrics del municipi. Més endavant, també existeixen testimonis i fotografies d’actuacions entre 1952 i 1954, quan les dues colles es van unificar en una. El 1969 i a mitjan anys 80, la tradició es va reprendre i perdre més tard i no és fins el 25 de juliol de 1997, en el primer aplec de Sant Simple, previ a la Festa Major d’estiu, quan la tradició es recupera per enèsima vegada. Ara mateix, i després de sis anys de balls ininterromputs, l’entitat viu un bon moment, amb una cinquantena de balladors i, sobretot balladores, entre les tres colles de grans, petits i xics.

Tot plegat, va portar els responsables de l’associació a fer-se càrrec de la segona trobada infantil de colles de gitanes del Vallès Oriental, el juny del 2010. Van participar-hi les colles de Lliçà d’Amunt, l’Ametlla del Vallès, Canovelles i Santa Eulàlia de Ronçana amb un centenar llarg de nens i nenes sobre el parquet del pavelló poliesportiu. El públic va poder visitar tres exposicions relacionades amb la pau i una mostra que recollia el treball sorgit del taller de L’Auca del Ball de Gitanes del Vallès Oriental. Un taller, on els infants de les quatre colles van col·laborar en la creació d’una auca, la primera sobre aquesta dansa tan popular a la comarca. Compta amb 24 vinyetes i el seus corresponents rodolins.

Un dels col·laboradors de l’entitat, Manel Hermosilla va decidir participar en aquesta trobada infantil amb l’elaboració d’un flash sobre la colla santeulalienca. Ara Hermosilla s’ha endut el VII concurs de Postals de Nadal que va organitzar Iwith.org, una entitat sense ànim de lucre nascuda al 2001 que pretén ajudar les ONG a través de les noves Tecnologies. Hermosilla va presentar-hi una felicitació basada en les gitanes de Santa Eulàlia.Últimes Notícies

  
Google + Facebook Twitter Youtube Rss